Economie

Veste proastă: Construcția gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu va fi terminată în acest an

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

În consecinţă, gazoductul va fi gata mai târziu cu circa șase luni de la data expirării contractului de furnizare a gazelor dintre Moldovagaz şi Gazprom, iar autorităţile de la Chişinău vor trebui să caute o soluţie pentru a evita şantajul rusesc.
 
O propunere pentru a evita un astfel de scenariu a făcut compania Ukrtransgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor (STG) din Ucraina: importul de către Moldova de gaze naturale din UE fără participarea Gazprom, precum și să-și creeze propriile sale rezerve de metan în unitățile subterane ucrainene de depozitare a gazelor.
 
„Timp de mai mult de trei ani, Ucraina nu consumă gaze de la Gazprom. Toată cantitatea necesară de gaze naturale Ucraina le importă din țările UE datorită capacității mari a sistemului de transport al gazelor din Ucraina.
 
Furnizorii moldoveni, cu ajutorul STG ucrainean, pot folosi aceeași abordare care va permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE”, se arată într-un comunicat al Ukrtransgaz.
 
În plus, Ukrtransgaz este gata să ofere Moldovei depozitele sale subterane de gaze pentru a acumula volumele de gaze necesare pentru aprovizionarea neîntreruptă cu gaze pe timpul iernii 2019/2020.
 
De notat că lucrările la conducta Ungheni-Chişinău nu au început, ca urmare a unei reconfigurări a traseului, dar şi a contestării depuse de o companie spaniolă privind rezultatele licitaţiilor la câteva loturi.
loading...

Comments are closed.