Editoriale

Vezi cine deține monopolul la exportul miezului de nucă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe pagina de facebook, al companiei „Monicol” a apărut o scrisoare deschisă prin care aceștia își exprimă dezacordul cu atacurile nefondate care sunt orientate asupra lor din partea actualei guvernări.

Scrisoare deschisă:

„Pana acum am tot suportat tacit toate invinuirile si mizeria, care au fost spuse in adresa companiei “Monicol” si a mea personal. Am tacut nu pentru ca imi era frica sau nu aveam ce riposta, pur si simplu, credeam ca guvernarea e noua si are nevoie de timp pentru a clarifica lucrurile si a se convinge, ca acuzatiile facute in adresa noastra nu au nici un temei.

Dar ultimile declaratii venite de la Parlament au fost picatura, care a umplut paharul rabdarii.

Dle Munteanu, as vrea si eu sa stiu care a fost sursa Dvs de informare, cand ati declarat ca compania Monicol si-ar fi triplat vanzarile?

Iata cum arata dinamica exporturilor miezului de nuci efectuat de catre compania Monicol:

Dupa cum vedeti, avem o crestere graduala, care nu are nimic in comun cu asa numitele “facilitati” de care suntem acuzati ca am fi beneficiat, si nici nu am “triplat vanzarile”.

Cresterea exporturilor s-a datorat in primul rand faptului ca am investit foarte mult in dezvoltarea intreprinderii pentru a o aduce la standardele europene si a livra calitate clientilor nostri. Pe parcursul anilor am obtinut cele mai inalte certificari internationale: IFS, BRC, EU, NOP, Bio Suisse Standards, HACCP, BSCI etc, care ne-au permis sa lucram cu clienti importanti de pe piata din Europa. Portofoliul nostru de clienti, imaginea pozitiva, experienta si echipa de profesionisti, care am consolidat-o pe parcursul a 18 ani sunt cheia succesului nostru, care ne-a determinat cresterea.

Dle Slusari, investitiile au fost efectuate preponderent din surse proprii si credite bancare, iar subventiile obtinute de la AIPA au fost strict in limitele legii si considerabil mai mici decat a altor agenti economic, fapt verificat de nenumarate ori, inclusiv de comisia UE.

Am fost mereu in afara politicii si ne-am straduit sa ne concentram doar pe afacere, crezand ca daca lucram preponderent la export, factorul politic nu ne va afecta. Dar nu a fost asa! Faptul ca fiica s-a casatorit cu fiul Dlui Filip este oare o crima (Apropo, asta s-a intampat pana a deveni Dl Filip Premier!)? Sau asta inseamna neaparat, ca Dl Filip a inceput sa ne faciliteze afacerea?! Poate e conform viziunilor Dvs, dar nici decum nu corespunde standardelor noastre si realitatii. Avand interes personal, de ce ar fi marit impozitul de achizitii de la 3% la 5%? Sau ati vazut cumva vre-o tranzactie cu Statul la care am participat? Daca am fi beneficiat intr-adevar de suport, atunci nu ne chinuiam noi cu afacerea cu nucile si agricultura, care este extrem de vulnerabila, anevoioasa si riscanta.

Ba din contra, noi am fost pusi in exact aceleasi conditii precum si alti exportatori: am avut nenumarate controale, dosare legate de achizitii, iar in 2018 ne-au fost blocate exporturile practic o luna de zile. Nemaivorbind despre defaimarea si stirbirea imaginii! E greu sa rezisti cand zilnic esti acuzat de ceia, ce nu ai savarsit.

Pentru a ne apara, am apelat la asociatiile din care facem parte EBA, AmCham, am cerut ajutor partenerilor straini, Ambasadei EU, cu care am aparat si in trecut sectorul nucilor, ce mereu a fost hartuit de catre toate guvernarile. Pe parcursul anilor am vorbit mereu deschis despre impedimintele create artificial si intimidarea populatiei, care isi vinde productia de pe langa casa, cat si despre riscul pierderii competitivitatii, incercand de a gasi metode legale de achizitii, inclusiv propunand retinerea la sursa de plata a taxei pe achizitii.

Si apropo, de preturi de achizitie, ele intr-adevar au fost joase, cauzate de mai multi factori cum ar fi: scaderea semnificativa a preturilor mondiale; calitatea joasa a miezului de nuci, ca rezultat al ingheturilor de primavara; cresterea impozitului la achizitie; intarirea valutei nationale si desigur, presiunile asupra sectorului din partea organelor de control. Pretul mediu de achizitie pentru nuci decojite al companiei “Monicol”pentru perioada 01.01.18 – 31.08.18 a fost de 120 lei/kg, iar pentru perioada 01.09.18 – 30.06.19 a fost de 95 lei/kg. Necatand la preturile joase de achizitii, compania noastra a ramas cu stocuri importante nevandute din cauza calitatii proaste si necorespunderii pretului.

Nu am mai vazut astfel de precedente, cand membrii Parlamentului sa vina cu ultimatum si santaj fata de mediul de afaceri de a stabili anumite preturi de achizitii, atat timp cat aceste preturi nu sunt fixate prin lege. Si de fapt preturile la achizitii se formeaza pe baza de cerere si oferta. Ori nu mai suntem intr-o economie libera?

Este foarte ciudat, ca atunci cand se vorbeste despre monopol, nu se nominalizeaza clar cine intr-adevar a avut o cota impunatoare la export. Pana acum nu am vazut nici o cifra oficiala. As veni si eu cu banuieli, ca asta se face intentionat pentru a proteja si favoriza un anumit jucator mare de pe piata!

Din pacate nu despunem de date concrete despre exporturile altor companii, dar potrivit sursei “Logos Press” din 05.07.2019 cifrele arata asa: Maestro Nut – 46%. Monicol – 14%.

Nu pot califica declaratiile distinsilor parlamentari, decat atac politic si intentie de a ne scoate din piata.

V-am informat personal in cadrul sedintei de la Parlament cu mediul de afaceri, ca suntem deschisi sa va livram orice informatie de care dispunem, dar nu ati gasit de cuviinta sa ascultati si pozitia noastra pentru a va crea o imagine obiectiva.

PS Si apropo, Dle Munteanu, Moldova nu este membru al INC dupa cum ati declarat, doar compania Maestro Nut este membru.

Cu respect,

Dumitru Vicol”

loading...

Comments are closed.