Vicepremierul bulgar Gabriel anunță că Sofia a permis unui avion rusesc să survoleze Bulgaria în coordonare cu UE

Abordat marți de reporteri, vicepremierul bulgar și ministrul de Externe Mariya Gabriel a declarat că decizia Sofiei de a permite avionului ministrului rus de Externe să survoleze Bulgaria în drum spre Skopje a fost coordonată cu UE. Bulgaria nu ar acorda niciodată o astfel de permisiune delegației ruse fără a avea o idee clară cine este în delegație, a subliniat ea, citată de BTA.

Permisiunea este temporară, doar pentru reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Skopje din 29 noiembrie până în 1 decembrie, a subliniat Gabriel. “Întâlnirea este extrem de importantă dacă vrem să vorbim despre viitorul OSCE”, a adăugat ea.

Bulgaria este interesată nu numai să existe stabilitate în Balcanii de Vest, ci și să contribuie cu experiența sa la această stabilitate de lungă durată. Stabilitatea în Balcanii de Vest înseamnă stabilitate pentru Europa, a afirmat Gabriel.

Bulgaria susține intrarea Ucrainei în NATO. “Pentru noi, ca parteneri, este important să urmăm reformele pe care le face această țară, să fim pregătiți pentru viitoarele crize și cerințe ale Alianței”, a menționat ministrul bulgar de Externe.

Luni seara, Ministerul de Externe a confirmat că a acordat permisiunea ca un avion cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov să zboare prin spațiul aerian bulgar în drum spre reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Skopje. Permisiunea a fost solicitată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Macedonia de Nord în calitate de titular al președinției OSCE pentru 2023 și organizator al celui de-al 30-lea Consiliu Ministerial al OSCE. Permisiunea de survolare este temporară și valabilă timp de 3 ore înainte și 72 de ore după data și ora programate pentru survolare. Permisul se încadrează în scutirile de la sancțiunile UE împotriva lui Lavrov.

Total
0
Shares
Total
0
Share