Vicepreședintele BERD și noul director pentru Moldova, în vizită oficială la Chișinău

Proiectele implementate în țara noastră cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – cel mai mare investitor instituțional al Republicii Moldova, au fost discutate, astăzi, la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu reprezentanții instituției financiare, la care a participat și ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

În cadrul întrevederii, a fost analizată pregătirea pentru lansarea proiectelor de optimizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în capitală, modernizarea operațională a serviciilor poștale, precum și activitatea Portului Liber Internațional Giurgiulești și a fost discutată importanța dezvoltării sectorul privat, prin oferirea de proiecte avantajoase de finanțare, în colaborare cu sectorul bancar.

Tot astăzi, ministrul Finanțelor, Petru Rotaru și vicepreședintele BERD, Matteo Patrone, au semnat Acordul pentru recepționarea celei de-a treia tranșă de finanțare a proiectului Deșeuri solide în Republica Moldova, în valoare de 10,3 milioane de euro, destinată finanțării investițiilor în Zona 1 de gestionare a deșeurilor din sudul țării.

Această tranșă face parte din împrumutul de 25 de milioane de euro acordat Republicii Moldova în anul 2023 de către BERD, pentru a sprijini îmbunătățirile critice în sistemul său de gestionare a deșeurilor solide în trei regiuni cheie ale țării.

Oficiul reprezentanței permanente a BERD la Chișinău a fost deschis în anul 1996. În perioada activității instituției în tara noastră, au fost semnate acorduri pentru finanțarea a circa 173 de proiecte, în valoare de peste 2,3 miliarde de euro. În prezent, în Republica Moldova sunt active 68 de proiecte, în valoare de 1,2 miliarde de euro, în sectoarele financiar-bancar, infrastructură de drumuri și feroviară, energie, agricultură, managementul deșeurilor și altele.

Total
0
Shares
Total
0
Share