Actualitate

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a cerut Misiunii OSCE să continuie monitorizarea în teren a acțiunilor ilegale ale Tiraspolului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. Oficialii au pus în discuție dinamica în procesul de negocieri și o serie de alte subiecte.

Cristina Lesnic a menționat despre vizita sa recentă în localitatea Hagimus, rn. Căușeni, și despre vizita colegilor săi în localitatea Corjova, rn. Dubăsari, precum și despre dificultățile cu care se confruntă populația din Zona de Securitate.

„Pe agenda de discuții se regăsește constant problema eliminării posturilor ilegale ale transnistrenilor, instalate pe durata pandemiei. Astfel, evaluarea generală a situației arată că acel capital pozitiv acumulat în timp pe problema reglementării transnistrene se erodează și situația se plasează într-o nouă zonă negativă și îngrijorătoare în special în domeniul drepturilor omului”, a declarat Cristina Lesnic.

Oficialul a abordat mai multe cazuri individuale, legate de măsurile represive, aplicate de partea transnistreană împotriva persoanelor care și-au manifestat dreptul la exprimare, încălcarea dreptului la muncă a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a dreptului la sănătate și libera circulație.

Un subiect separat al întâlnirii a vizat și organizarea anului școlar 2020-2021, precum și pregătirea instituțiilor de învățământ pentru procesul de studii în condițiile noii realități cauzate de pandemie, având în vedere că mai mulți elevi din satele de pe malul drept al Nistrului își fac studiile pe malul stîng al Nistrului, iar restricțiile de circulație impuse de Tiraspol sunt extinse până pe 30 septembrie curent, fără nici o certitudine privind data anulării lor.

În condițiile create și a lipsei consensului în Comisia Unificată de Control pe subiectul posturilor ilegale, Chișinăul insistă pe continuarea de către Misiunea OSCE a monitorizărilor în teren și reacția promptă la situațiile care pot escalada din cauza degradării dialogului în mod unilateral de către Tiraspol.

În context, viceprim-ministrul Cristina Lesnic a subliniat repetat că posturile ilegale nu sunt posturi sanitare, iar evaluarea prealabilă a riscurilor denotă că aceste posturi nu ajută dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Citește și: Cristina Lesnic a avut o discuție cu reprezentantul UE în formatul 5+2 de soluționare a conflictului transnistrean

loading...

Comments are closed.