Victor Parlicov a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Norvegiei, Elsiabeth Sæther

 

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, luni, a purtat discuții cu secretara de stat a ministerului Energiei norvegian, Elisabeth Sæther, în marja reuniunii informale a miniștrilor energiei din UE, care se desfășoară zilele acestea la Bruxelles.

În cadrul întrevederii au fost discutate domeniile de colaborare în contextul alocării unui nou suport financiar din partea Norvegiei pentru Republica Moldova în anul curent, ca parte a Programului Nansen pentru Ucraina.

Anul trecut, grantul oferit prin programul de sprijin Nansen, în valoare de 35 milioane de euro, a suplinit fondurile SA Energocom pentru aprovizionarea cu gaze naturale și depozitarea acestora. De asemenea, Norvegia a contribuit în 2023 cu peste 12 milioane de euro la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice.

Ministrul Energiei a mulțumit Guvernul norvegian pentru suportul continuu, în vederea menținerii securității energetice din regiune, dar și pentru ajutorul oferit țării noastre în procesul de integrare în piața energetică europeană.

De menționat că Norvegia este un lider mondial în producția de energie hidroelectrică, iar până în 2030 Guvernul norvegian își propune ca statul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Total
0
Shares
Total
0
Share