Victoria Nuland se retrage din serviciul public american

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, numărul trei în diplomaţia Statelor Unite şi cunoscută pentru opoziţia sa fermă faţă de Rusia, a anunţat marţi că se va retrage în curând din serviciul public, scrie Agerpres.ro

Nuland, diplomat de carieră, a jucat în anii 1990 un rol crucial în politica SUA faţă de Rusia şi mai târziu a activat ca ambasador al SUA la NATO.

Cu Hillary Clinton ca secretar de stat, Nuland şi-a asumat rolul de purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. După ce s-a retras în timpul preşedinţiei republicanului Donald Trump, a revenit în actuala administraţie a democratului Joe Biden, ocupând poziţia a treia în linia diplomatică.

Nuland este cel mai bine cunoscută pentru poziţiile sale dure, de “şoim”, împotriva Rusiei, în special în legătură cu conflictul din Ucraina.

Unul dintre comentariile sale controversate s-a produs în ianuarie 2022, cu câteva zile înainte de începerea invaziei ruse: “Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge înainte”.

Nord Stream 2 a fost gazoductul strategic pe care Rusia şi partenerii europeni îl construiau în Marea Baltică şi care a fost atacat şi făcut inutilizabil în septembrie 2022. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea pentru atac, notează EFE.

Într-un comunicat de presă, secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că “eforturile ei (ale Victoriei Nuland – n.r.) au fost indispensabile pentru a face faţă invadării pe scară largă a Ucrainei de către (preşedintele rus Vladimir) Putin, organizând o coaliţie globală pentru a-i asigura eşecul strategic”.

Kremlinul, la rândul său, a salutat plecarea lui Nuland, pe care a acuzat-o că este “rusofobă” şi că a eşuat în politicile sale.

Nuland va fi înlocuită momentan de John Bass, fostul ambasador al SUA în Afganistan, care a supravegheat retragerea haotică a SUA înainte de revenirea la putere a talibanilor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share