Externe

(video) 3 mai – Ziua mondială a libertăţii presei. Mesajul Secretarului General al ONU

Pinterest LinkedIn Tumblr

La 3 mai, în fiecare an, este celebrată Ziua mondială a libertăţii presei. Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate pentru a evidenţia principiile fundamentale ale libertăţii presei, pentru a evalua starea de libertate a presei în întreaga lume, pentru a apăra independenţa mass-mediei şi pentru a aduce un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi exercitau profesia, potrivit www.unesco.org. Peste 100 de evenimente dedicate acestei zile se aşteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul.

Prin mesajul său, pentru ediţia din 2018 a Zilei mondiale a libertăţii presei, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, transmite celor aflaţi în funcţii de decizie să consolideze libertatea presei şi să protejeze jurnaliştii, subliniind că promovarea unei prese libere reprezintă dreptul nostru de a cunoaşte adevărul.

„3 mai 2018. O presă liberă este esențială pentru pace, justiție și drepturile omului.

Este esențială pentru construirea unor societăți transparente și democratice și menținerea responsabilității celor la putere.

Este vitală pentru dezvoltarea durabilă.

Jurnaliștii și angajații din domeniul mass-media pun în evidență provocările locale și globale și scot la iveală istoriile care trebuie relatate.

Serviciul lor pentru public este de neprețuit.

Trebuie adoptate şi puse în aplicare legi care protejează jurnalismul independent, libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Infracțiunile împotriva jurnaliștilor trebuie să fie urmărite penal.

De Ziua Mondială a Libertății Presei din 2018, invit guvernele să consolideze libertatea presei și să protejeze jurnaliștii.

Să promovăm o presă liberă înseamnă să luptăm pentru dreptul nostru la adevăr.” spune Antonio Guterres.

loading...

Comments are closed.