VIDEO // 50 de percheziții într-un dosar de contrabandă. Sustrăgeau biciclete din UE și le vindeau în Republica Moldova și Federația Rusă

Ofițerii Direcției combatere a criminalității organizate a INI, de comun cu ofițerii Departamentului antifraudă și conformare ai Serviciului Vamal, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au deconspirat activitatea unui grup infracțional format din moldoveni, care sustrăgeau biciclete de pe teritoriul Uniunii Europene și, eludând controlul vamal le introduceau în Republicii Moldova, apoi le vindeau.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că începând cu anul 2021 până în prezent, suspecții, 16 la număr, aflându-se pe teritoriul Uniunii Europene, au sustras din avutul proprietarilor diferite accesorii, biciclete electrice de diferite modele, ulterior prin contrabandă, le-au introdus pe teritoriul Republicii Moldova, apoi le vindeau.

Unii dintre suspecți aveau rolul de identificare și sustragerea accesoriilor, bicicletelor electrice, folosind metoda pătrunderii în domiciliile proprietarilor sau încăperilor de depozitare prin tăierea sau spargerea lacătelor, iar alții introduceau bunurile sustrase pe teritoriul Republicii Moldova, eludând controlul vamal, bicicletele fiind dezmembrate și ascunse în locuri special amenajate sau adaptate în acest scop.

În Republica Moldova, bicicletele erau supuse unor modificări, era schimbată programarea Smart și reprogramarea sistemului GPS pentru a nu putea fi urmărite.

Pe piața neagră acestea erau vândute cu prețul ce varia de la 15 000 lei până la 100 000 lei pentru o bicicletă.

Totodată o parte din aceste biciclete erau transportate și spre Federația Rusă, unde la fel erau realizate pe piața neagră.

La fel, ofițerii de investigație au deconspirat un depozit situat pe teritoriul României, unde erau păstrate bicicletele sustrase, care ulterior erau transportate fie spre Republica Moldova sau spre Federația Rusă.

Urmare operațiunii demarate, pe teritoriul Republicii Moldova au fost efectuate circa 50 de percheziții la 16 membri ai grupului infracțional. Ca urmare au fost ridicate 90 de biciclete electrice de diferite modele, care au fost introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, diferite accesorii pentru acestea, acte de identitate cu semne vădite de falsificare, precum și aparate de telefonie mobilă și mijloace bănești.

Acțiunile au fost desfășurate cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger”.

Suma mărfurilor ridicate constituie 1700 000 de lei.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru contrabandă săvârșite de două sau mai multe persoane.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune se pedepsesc cu închisoare de la 4 la 10 ani.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share