VIDEO // Alegerile provocate de Maia Sandu lasă agricultorii fără suport din partea statului. Pagubele sunt de peste 246 mln. de lei

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită în mod de urgență Cabinetului de miniștri alocarea a 246 milioane de lei pentru compensarea parțială a pagubelor provocate de ploi și grindină în agricultură. Banii ar urma fi alocați din Fondul de rezervă care însă a fost aproape epuizat, resursele fiind alocate pentru alegerile anticipate, declanșate de către Maia Sandu prin Decretul de dizolvare a Parlamentului din 28 aprilie 2021, transmite Telegraph.md

Astfel, ministrul de resort, Ion Perju, a declarat că potrivit datelor prezentate comisiile teritoriale pentru situații excepționale, ploile din lunile mai-iunie au produs pagube în sectorul agricol de peste 227 de milioane de lei.

Potrivit ministrului, calculele sunt provizorii, deoarece comisiile teritoriale pentru situații excepționale mai continuă să lucreze în raioanele afectate de averse și grindină. În total, pe parcursul acestor două luni ploile puternice au produs pagube în 77 de localități din 23 de raioane ale țării.

Astfel, în baza rapoartelor prezentate până la 28 iunie, s-a stabilit că au fost afectate1 640 de ha de porumb, 1 850 ha de floarea soarelui, peste 1 100 ha de grâu, 1 100 ha de orz, 1 467 ha de sfeclă de zahăr, peste 50 de ha de rapiță, 17 ha de legume, 367 ha de viță de vie și peste 2 200 de ha de livadă, alte culturi peste 200 de ha.

”Astfel, paguba materială totală înregistrată la culturile agricole este mai mare de 162 de milioane de lei, iar evaluările mai continuă. Suplimentar la această sumă se fac evaluări în Ștefan Vodă, unde au fost afectate peste 2000 de ha, valoare pagubelor estimate deja la 65 de milioane de lei. Astfel, doar paguba pentru culturile agricole se ridică la 227 de milioane de lei”, a spus ministrul.

Perju a mai declarat că Ministerul Agriculturii mai solicită Ministerului Finanțelor să aloce 12 milioane de lei pentru dotarea Sistemului național antigrindină cu un lot suplimentar de 2 000 de rachete antigrindină.

Menționăm că, Guvernul Republicii Moldova, condus de premierul interimar, Aureliu Ciocoi a decis să aloce 70 de milioane de lei pentru Comisia Electorală Centrală pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, din Fondul de Rezervă, iar ulterior CEC a mai solicitat 22,4 milioane de lei în plus.

Amintim, anul trecut, guvernul PSRM a alocat 324 de milioane de lei agricultorilor afectați de secetă.

Citește și: DECLARAȚIE // PAS vrea să ajungă la guvernare pentru a ascunde urmele celor implicați în frauda bancară

 

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share