Alte știri

VIDEO // Alexandr Stoianoglo: ”Сine mă poate evalua, doamna Stamate sau domnul Litvinenco, care nu au bătut nici un cui în viața lor?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo spune că declarațiile privind evaluarea activității sale sunt niște prostii, transmite Telegraph.md

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au lansat în spațiu public declarații că, în cadrul noului Legislativ, ei ar putea modifica Legea Procuraturii (în contextul deținerii majorității parlamentare), în modul în care demisia Procurorului General (PG) (o funcție inamovibilă de altfel) să poată fi înfăptuită în urma unei evaluări a activității Procurorului de către o Comisie special formată.

Însă, actualul Procuror General, Alexandr Stoianoglo afirmă că toate aceste declarații sunt aberații, din mai multe puncte de vedere. Principalul motiv este că numirea persoanelor în funcția de PG este prevăzută de Constituția Republicii Moldova, iar activitatea acestor persoane, respectiv, nu poate fi evaluată. Stoianoglo spune că după aceeași logică poate fi evaluată și activitatea Președintelui țării, și a deputaților, etc.

În aceeași ordine de idei, Stoianoglo nu vede logica unei astfel de evaluări după abia doi ani de la numirea în funcție, în baza unui concurs organizat în decurs de un an și jumătate. De menționat că concursul a fost organizat de către Ministerul Justiției, condus de către actualul deputat PAS, Olesea Stamate.

”În primul rând, declarații privind evaluarea Procurorului General sunt niște prostii. Persoanele numirea cărora este prevăzută de Constituția țării, nu poate să fie evaluată. Dacă noi mergem pe direcția respectivă atunci trebuie să evaluăm și președintele țării, și deputații Parlamentului și alți demnitari de stat.

În al doilea rând, pentru ce atunci un și jumătate a fost făcut concursul pentru funcția de Procuror General ca peste doi să trebuiască să facem evaluare?

Și în al treilea rând, noi avem totuși niște standarte, avem instituții internaționale, standartele astea nu prevăd, chiar poziția Comisiei de la Veneția, ca Procurorul General să poate fi evaluat, dar cine mă poate evalua, doamna Stamate sau domnul Litvinenco, care nu au bătut nici un cui în viața lor?”, a declarat Alexandr Stoianoglo, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” cu Gheorghe Gonța.

Citește și: Lider PSRM: ”O parte din liderii viitoarei guvernări au plecat la odihnă”

loading...

Comments are closed.