VIDEO // Am privit ieri interviul cu ministrul degradării economice

Din doi prezenți în studiou doar unu a demonstrat abordare profesionistă și grijă de economia națională. Aceasta a fost moderatoarea Mariana Rața, care a venit cu un set de întrebări și sugestii foarte concrete și pertinente, la care eu n-am auzit nici un răspuns clar, în afară de bâlbâială că ar fi bine să procurăm produsele autohtone.

În 3 ani noi nu am văzut un program special de promovare a produselor autohtone, începând cu spoturi publicitare și terminând cu măsuri de protejare a pieții interne în limita și chiar la limita angajamentelor internaționale. Consiliul Concurenței cu conducerea nouă, promovată de Dumitru Alaibă, doarme în continuare. Probabil așteaptă comasare cu ANRE, așa cum propunea actualul ministru al economiei.

Importuri de 2,5 ori depășesc exporturi și doamna Rața foarte logic a întrebat ce propune ministerul, la care iară am auzit teoria chibritului. Domnul ministru nu și-a amintit nici o cifră și a dat multă informație eronată. Nimic nu a spus despre problema continuă a discriminării furnizorilor produselor agroalimentare de către supermarketuri, care îi impun retrobonusuri enorme și promovează aproape deschis produsele de import. Ar fi bine ca domnul Alaiba să preia experiența Guvernului României, care monitorizează foarte atent ca producătorii români să nu fie discriminați în rețelele comerciale în raport cu importatori. Chiar și programul 373, unicul proiect relativ reușit de sprijin al antreprenoriatului, acum a luat după mine o cale greșită spre susținerea comerțului, deși prioritate zero pentru economia noastră este stimularea producerii și crearea locurilor de muncă. Pentru mine este absolut neclar care este strategia ministerului privind atragerea investițiilor și cum noi putem să fim competitivi măcar cu țările balcanice, unde crearea locurilor de muncă este subvenționată la greu.

В сухом остатке noi avem creșterea economică de 0,7 %, aproape de 3 ori mai mică decăt în România și de 7 ori mai slabă față de Ucraina. Plecarea investitorilor importanți cum ar fi Fujikura. Invazia marfurilor străine, care pot fi produse în țara noastră. Migrarea a circa 120 mii de oameni apți de muncă. Și un ministru, care se află în ceață densă, nu are viziuni cum trebuie de acționat în aceasta situația foarte complicată și își ascunde incompetență sub paravanul declarațiilor sterile despre integrarea europeană. Tragedia țării noastre este că acest domn conduce negocierile Moldovei în procesul aderării în UE. El va ceda totul.

Alexandr Slusari, ex-deputat ACUM

Total
0
Shares
Total
0
Share