Social

(video) Ambasadorul James Petit: „Folosiți drumurile nu doar pentru a pleca ci pentru a rămâne, pentru a construi și dezvolta țara”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ziarul de Gardă și Reporter de Gardă a lansat un nou spot video din seria „Lupta drapelelor”, în care este abordată problema conflictelor dintre diferite grupuri din societate.  În timp ce instituțiile europene și americane susțin financiar construcția drumurilor și dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acționează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova.

De această dată, cele două personaje deja cunoscute din primele spoturi video ale proiectului, se ceartă din cauza drumului: fiecare se consideră mai important în aspirațiile sale și nu vrea să cedeze trecerea. Acțiunea se desfășoară pe traseul Sărăteni-Soroca, drum reabilitat în perioada 2010-2014, cu sprijinul Guvernului SUA. Cearta celor doi este întreruptă de însuși ambasadorul SUA în R. Moldova, James D. Pettit, care se declară nedumerit de discuțiile în contradictoriu ale personajelor, de la un bun la care nu au participat prea mult. Ambasadorul SUA le explică, că, de fapt, drumul pe care se află reprezintă drumul către democrație și o viață mai bună și a fost construit din banii poporului american pentru toți cetățenii moldoveni, indiferent de viziunile politice și ideologice.

„Încercați să folosiți drumurile nu doar pentru a pleca din țară sau pentru confruntări, dar și pentru a rămâne, pentru a construi și dezvolta”, explică ambasadorul James D. Pettit.

În perioada 2010-2016, pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale au fost alocate din surse externe circa 130 de milioane de euro, în special credite de la instituţii financiare internaţionale.

Drumuri moderne dăruite de comunitatea internațională pentru dezvoltare

În toamna anului 2014, a fost dat în exploatare traseul Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvrenului SUA, care cuprinde 93 de km de drum ce trece prin raioanele Telenești, Florești și Soroca și cuprinde circa 300 de mii de beneficiari. Acest traseu a costat circa 1,6 miliarde de lei (100 de milioane de dolari).

Reabilitarea a inclus reparația a șapte poduri și construcția altor șapte poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată de lângă orășelul Ghindești. Au fost construite patru sensuri giratorii, circa 22 de kilometri de trotuare și circa 20 de kilometri de iluminare stradală în localitățile amplasate de-a lungul drumului. Au fost instalate 12 kilometri de parapet din metal, 2113 semne rutiere și peste 9000 de obiecte reflectorizante în porțiunile de drum periculoase etc. Adițional traseului de bază, Programul Compact a reabilitat infrastructura rutieră – au fost reconstruite circa 10 kilometri de drumuri locale, trotuare și drumuri de acces, care au făcut mai ușoară calea spre școli, primării, centre medicale pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului.

În anul 2018, Comunitatea Europeană și Banca Mondială vor dona pentru reabilitarea drumurilordin Moldova, circa 2,4 miliarde de lei.

loading...

Comments are closed.