VIDEO // Andrei Năstase a dezvăluit că în scandalul legat de Teatrul Luceafărul este implicată și Stela Verebceanu, verișoara Maiei Sandu

Scandalul de la Teatrul Luceafărul ia amploare și ajunge direct în oficiul Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, susține Andrei Năstase, ex ministru al Afacerilor Interne și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

”Subiectul este de fapt despre sugrumarea democrației, și oricât ar vrea unii să-l ascundă, acesta ia amploare, iar noile dovezi apărute confirmă implicarea consilierei Maiei Sandu în acest caz de cenzură. Un lucru și mai grav, dar care se vrea mușamalizat este implicarea în acest act de cenzură a verișoarei președintei. Din informațiile care au ajuns la mine, implicată direct în actul de sabotare a spectacolului și în cel de impunere a cenzurii la Teatrul Luceafărul este chiar verișoara dreaptă a Maiei Sandu, Stela Verebceanu, angajată a teatrului.

De ce până în acest moment doamna președinte nu a luat atitudine publică? Cum ar fi procedat oricare alt președinte al unui stat european?

Un consilier al președintelui Maiei Sandu se implică abuziv în activitatea unei instituții teatrale, cere informații despre o piesă la care se lucrează și spune că asta e normal, că trebuie să o informeze pe președintă despre tot ce se petrece. Serios?! Voi nu mai aveți probleme de rezolvat în țară? Ați rezolvat problemele sărăciei, migrației, corupției? Unde ați văzut ca un șef de stat să se implice în faza de lucru a unui scenariu a unei piese de teatru? E absolut ridicol, dar și abuziv, iar declarația din mass media a consilierei nu face decât să confirme actul de cenzură și, mai mult, că președinta ar fi fost la curent cu ceea ce se întâmplă.

În tot acest timp, președinta tace și se ascunde, ca de obicei când apare o problemă care nu-i face bine la propria imagine. Ministrul Culturii este dispărut și el și dă dovadă de iresponsabilitate și lașitate. Conducerea Teatrului Luceafărul face declarații contradictorii și refuză să răspundă punctual la acuzațiile formulate de regizor. Avem o singură declarație a consilierei prezidențiale care ne spune cu aroganță că ăsta e rolul ei de consilieră, să se intereseze ce scenarii se mai pun în scenă prin teatre. Această consilieră în mod categoric a comis un abuz foarte grav și urmează să răspundă pentru imixtiunea sa în treburile unei instituții de cultură. Sper că structurile abilitate să clarifice toată această istorie și să înțelegem cu toții până unde a mers acest act de cenzură și cine sunt toți cei implicați – de la verișoară la președintă, de la președintă la consilieră, de la consilieră la directorul teatrului și de aici înapoi spre președintă.

Dezvăluirile de la Teatrul Luceafărul ne arată de fapt criza prin care trece Moldova de azi. Este din ce în ce mai limpede, că spectacolul a fost interzis de la nivelul președinției din motive politice, pentru că este an electoral. O piesă montată de un regizor român este blocată, actul artistic este oprit pentru că se vorbește despre corupția protejată de actuala guvernare!

Acesta este motivul real.

Motivul pentru care a fost blocată, interzisă această piesă, este unul singur: nu trebuie să vorbești despre corupția din Moldova la timpul prezent și acum, pentru că liderul țării, conducerea nu dorește acest lucru, nu se vrea asociată cu corupția. La fel cum conducerea țării blochează Procuratura Anticorupție în activitatea sa, pentru a nu investiga oamenii corupți ai guvernării.

În actul artistic din Moldova, actorii nu mai au voie să vorbească despre realități, trebuie să evite orice subiect care dăunează puterii politice și președintei. Unde oare în lumea liberă se întâmpla acest lucru?

Unde oare în Uniunea Europeană se mai întâmplă ca un consilier prezidențial să sune la teatru pentru a interzice un spectacol?

Unde se mai întâmplă oare ca actorii să fie intimidați de verișoara președintei, de consiliera sa și folosiți pentru oprirea unui spectacol?

Nicăieri în lumea civilizată. Doar în Moldova!

Știu că propaganda PAS vrea să închidă acest subiect cât mai repede, pe modelul crimelor de la Interpol, să pară că și aici totul e frumos și că suntem în paradis.

Dar, mai știu că într-o Moldova europeană nu trebuie să se întâmple acest lucru.

Știu că e de datoria noastră a tuturor să spunem nu cenzurii, nu intimidării actorilor. Nu putem accepta să ne ia libertatea de exprimare. Azi le-o ia actorilor, mâine ne-o va lua nouă, tuturor!

Iată de ce cer repunerea necenzurată a spectacolului pe scena teatrului Luceafărul.

Vrem să cunoaștem gradul de imixtiune al fiecărui personaj din acest act de cenzură, trebuie să cunoaștem care e gradul de imixtiune a președintelui în acest caz.

Doamnă președinte Maia Sandu:

Am luptat amândoi pentru libertatea de exprimare, pentru Moldova fără corupție, pentru Moldova europeană!

Nu călcați în picioare toate idealurile pentru care am ieșit sute de mii de oameni în stradă. Demiteți-vă consiliera și opriți aceste abuzuri cu care demotivați oamenii să mai creadă în integrarea europeană pe care o promovați doar în vorbe, nu și în fapte. Aveți o discuție în familie cu verișoara Stela Verebceanu și explicați-i că nu e bine ce face, că acest conflict de interese ar putea să o ducă în fața unui procuror.

În numele sutelor de mii de oamenii cu care am luptat pentru o Moldovă liberă, pentru libertatea de exprimare, pentru libertatea de informare, fac următorul apel public:

1.Ministerul Culturii să inițieze de urgență o anchetă la Teatrul Luceafărul, în care să fie ascultate toate părțile, inclusiv regizorul român. Apoi să fie informată opinia publică în legătură cu rezultatele acestei investigații și sancțiunile impuse;

2.Cer demisia imediată a Angelei Brașoveanu, consiliera președintei Maiei Sandu;

3.Cer instituțiilor responsabile să investigheze acțiunile consilierei prezidențiale și ale altor personaje;

4.Cer președintei Maia Sandu să nu se mai ascundă și să ignore cu iresponsabilitate un scandal care o vizează în mod direct. Să iasă public și să ne spună dacă într-adevăr a cunoscut despre situația de la Teatrul Luceafărul și despre implicarea consilierei sale, dacă aceasta a informat-o așa cum declară, care este gradul de implicare a verișoarei sale în acest act de cenzură.

Toate aceste răspunsuri și acțiuni sunt absolut necesare pentru a înțelege cu toții dacă trăim într-o țară a cenzurii, cine sunt cenzorii și ce urmăresc ei, pentru a putea ulterior să ne implicăm cu toții să curățăm sistemul de stat de astfel de practici autoritare și lipsite de orice legătură cu valorile democratice și europene.

Desigur, putem și sa tăcem, să ne facem iar că nu vedem nimic, că nu e treaba noastră, dar am mai făcut cândva asta și apoi am stat mulți ani sub comunism, apoi mulți ani sub oligarhi. Este alegerea noastră dacă acceptăm să fim din nou umiliți și să continuăm să trăim într-o țară a cenzurii și a încălcării libertăților democratice. Libertatea de exprimare e sfântă!

Vreau să mulțumesc mult jurnaliștilor de investigație care mi-au pus la dispoziție informații pertinente despre acest caz ieșit din comun, detalii despre Stela Verebceanu, verișoara președintei, alte dezvăluiri pe care le vom face publice cu prima ocazie. Jurnaliștii mi-au transmis aceste informații și mi-au declarat că nu le pot folosi de frica de a nu fi demiși sau ca instituțiile de presă la care activează să nu fie private de asistență financiară din partea partenerilor de dezvoltare, la solicitarea expresă a președinției. Iată de ce fac apel și către ambasadorii acreditați la Chișinău, reprezentanți ai partenerilor noștri de dezvoltare. Să ne imaginăm împreună, ce s-ar întâmpla într-una din țările civilizate dacă un președinte și anturajul său ar proceda așa? Într-o țară europeană așa ceva nu poate avea loc”, este declarația lui Andrei Năstase.

Total
0
Shares
Total
0
Share