(Video/Audio) Milioanele partidului trimise cu trenul de Usatîi. Probe despre finanțarea ilegală a Partidului Nostru

Renato Usatîi, Partidul Nostru, PN, finanțarea Partidului Nostru, partide politice, Ivan Diacov, Ilian Cașu, alegeri moldova

Scheme.MD a intrat în posesia unor probe de necombătut care fac lumină asupra modului ilegal utilizat de liderul Partidului Nostru Renato Usatîi pentru finanțarea formațiunii. Procesul implică contrabandă cu valută în proporții deosebit de mari și corupție. Totodată din materialul de mai jos veți obține răspunsuri la întrebările legate despre sursa banilor lui Usatîi, după căderea lui Plahotniuc, sau despre cum a fost posibilă în realitate întoarcerea lui în Republica Moldova.

Ca să intrați mai ușor în schema finanțării ilegale a partidului de peste hotarele țării (Lucru care contravine flagrant legislației), vă propunem să începeți cu primul filmuleț. În acesta, fostul contabil al Partidului Nostru povestește cu lux de amănunte despre cum ajung banii la Chișinău și cum sunt distribuiți de către el personal membrilor de partid.

Alexandru Atamanenco (așa îl cheamă pe fostul contabil al lui Renato Usatîi) explică, deci, cum banii veniți de la Moscova cu trenul (canal asigurat de Nicolae Țipovici – unul dintre liderii PN și persoană apropiată lui Usatîi), ajungeau la el, iar ulterior, în biroul de la partid, milionul de lei (atâta face tranșa care acoperă doar cheltuielile pentru angajații din oficiul de la Chișinău, televiziunea BTV și portalurile on-line) era distribuit de el personal la sediul Partidului Nostru.

Mai jos, vedeți cum avea loc procedura. Să începem cu analistul politic Alexei Tulbure, căruia îi fug ochii pe toți pereții în timp ce contabilul îi numără dolar cu dolar 13 bancnote câte 100. Atâta ia Tulbure pentru adevărul din fiecare seară de la posturile de televiziune independente. Pare destul de agitat în cadru, deși la posturile de televiziune la care merge de obicei se simte destul de liber și relaxat. În lunile următoare cifra a fost de 2000$

Ilian Cașu, fostul candidat la funcția de primar al Chișinăului este mult mai relaxat atunci când ridică de la Atamanenco solda sa de 2000$ adusă prin contrabandă cu trenul de la Moscova. El e membru de partid și vine zilnic la oficiu, așa cum susține contabilul. Lunar ia aceeași sumă – 2000 de dolari SUA.

Natalia Șmurgun are altă misiune. În afară de 1500 de dolari pe care trebuie să și-i oprească pentru munca sa de lustruire a imaginii șefului și partidului, din sacoșa neagră de polietilenă ea trebuie să distribuie 250 de mii de lei presei susținute financiar de Renato Usatîi, în schimbul știrilor favorabile sau celor defăimătoare la adresa concurenților.

Așadar, camera ascunsă instalată de oamenii legii fixează tot ceea ce se întâmplă în biroul lui Atamanenco. Iar acolo se întâmplă un lucru ilegal: Banii aduși prin contrabandă cu trenul Moscova-Chișinău sunt distribuiți neoficial, la negru dacă vreți, de către contabilul partidului. Nimeni nu semnează pentru sumele primite. Asta ca să nu rămână urme, or aceste sume nu au fost reflectate niciodată în rapoartele Partidului Nostru. Nu au fost declarate nici de către cei care le primesc, or este problematic pentru ei să facă acest lucru din momentul în care unii dintre ei sunt funcționari publici. Acest lucru, potrivit legislației în vigoare, îi face pasibili de dosare penale pentru îmbogățire ilicită.

Potrivit surselor noastre, la PCCOCS este pornită și o cauză penală pe marginea acestor fapte, dar deocamdată aceasta este înghețată și se prăfuiește prin sertarele instituției. Cine a înghețat-o, dacă aceste imagini au fost colectate încă de PCCOCS-ul captiv? Logica noastră ne spune că același om care a capturat organele de forță și drept și la indicațiile căruia a fost pornită toată operațiunea. De ce a fost înghețat dosarul veți înțelege mai jos.

Să revenim la filmulețele filmate cu camera ascunsă.

Așa cum camera a stat mai mult timp în biroul contabilului, în vizorul acesteia au nimerit practic toți coordonatorii de raioane și lucrătorii din oficiul Partidului Nostru. Aceeași poveste. Nimeni nu semnează pentru nimic, iar totul este doar notat pe foaie de către Atamanenco.

Biriucov Serghei 5000 leiFrunză Alina 8000 lei, Pascari Lilian 20000 lei, Strugaru Marina 6000 leiTrifan Stanislav 10000 leiUrecheanu Serghei 5000 leiBanari Nelu 3500 lei, Ojovan Livia 5000 lei, Brailean Irina 8000 leiBaleanu Natalia 1700$, Soloviov Alexandr 10000 lei, Suru Alexandr 7000 Lei, Malai Irina 5000 lei, Deleu Rodica (BTV) aprox. 10.000$/ lună, Daniel Onuțu 900$

Așa cum am menționat mai sus, dovezile sunt incontestabile și de necombătut, ele fiind adunate oficial și cu respectarea tuturor procedurilor legale de către oamenii legii.

Totuși sunt ținute sub preș de aceiași oameni ai legii. Și au fost puse acolo cel mai probabil după ce între liderul Partidului Nostru și Vladimir Plahotniuc a avut loc o înțelegere. Mai țineți minte înregistrările audio în care apare consilierul lui Plahotniuc și Usatîi discutând despre armistițiu și posibilitatea de conlucrare? Vă mai aduceți aminte cum s-a întors Usatîi în țară chiar dacă la Procuratură în funcții mai erau încă oamenii lui Plahotniuc?

Timpurile se schimbă și războaiele se termină. Cel dintre Plahotniuc și Usatîi s-a terminat cel mai probabil exact cum s-a terminat și războiul dintre Gorbunțov și stăpânul lui Usatîi – Boris Ușerovici – cel care îi oferă lunar sumele exorbitante pentru întreținerea partidului și care este anunțat acum în căutare internațională de către organele de drept din Federația Rusă.

Pare incredibil acest lucru, dar este adevărat – Gherman Gorbunțov, care s-a lăsat convins de Plahotniuc să vină chiar și la Publika într-o emisiune live ca să-i acuze pe Usatîi și Ușerovici de faptul că ar sta în spatele asasinatului său, s-a împăcat cu Ușerovici și chiar s-a întâlnit cu el la Londra. Iată și o poză împreună a celor doi, apărută pe unul dintre canalele de telegram care scrie despre crima organizată din Rusia.

Gorbunțov îl cuprinde prietenește pe Ușerovici în Londra. Ultimul a fugit în Marea Britanie unde a cerut azil politic după ce toată schema RJD din Moscova a început să se năruie după ce oamenii din FSB care erau implicați in spălarea banilor au fost reținuți.

Sursele noastre susțin că anume Plahotniuc, care potrivit lui Mihail Gofman se află și el în Londra, a fost acel care i-ar fi împăcat pe vechii prieteni, mai ales că acum toți se confruntă cu probleme serioase care pot fi depășite doar împreună.

Războiul mai rabdă. Până una alta, Usatîi ar avea o nouă misiune la Chișinău – să mențină pozițiile și chiar să le fortifice. De dorit pentru ei, susțin surse apropiate liderului PN, să obțină la viitoarele alegeri pachetul parlamentar de blocaj care ar permite terților jucători să dicteze noi alianțe.

Atâta timp cât trenul corupției Moscova-Chișinău mai circulă, microbuzele prin Europa la fel, iar dosarele cu baza probatorie reală se prăfuiesc în sertarele PCCOCS, acest obiectiv pare să fie destul de real.

P.S. Pe timpurile în care conaționalii noștri munceau în număr masiv la construcții în Rusia, circula o ghicitoare-banc: Ce e verde lung și pute-a brânză? Răspuns: Trenul Chișinău-Moscova.

Acum membrii Partidului Nostru au o ghicitoare nouă: Ce e verde, lung și miroase a dolari? Răspunsul e același, doar că direcția e diferită și ilegală în activitatea partidelor: Moscova-Chișinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share