(video) Avocatul Ion Dron: Maia Sandu a încălcat grav Constituţia când Guvernul şi-a asumat răspunerea pentru Legea Procuraturii

Ion Dron, Maia Sandu, PAS, Legea Procuraturii, asumarea de raspundere a Guvernului Sandu, Procuratura Generala, Procurorul General, Maia Sandu vrea sa numeasca procurorul general
 

Avocatul Ion Dron a prezentat mai multe argumente prin care a încercat să demonstreze că premierul Maia Sandu a încălcat grav Constituţia când Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general. Ion Dron consideră că „Maia Sandu nu are de gând să lupte cu corupţia, dar să menţină sistemul construit de Plahotniuc”.

„Este o premieră pentru Republica Moldova, când un prim-ministru, la scenă deschisă, îşi asumă încălcarea Constituţiei şi nu-şi asumă o lege, aşa cum pretinde ea. Ştiţi care este ipocrizia momentului? Că prim-ministrul face uz de articolul 106 din Constituţie, care îi permite să-şi asume o lege, dar totodată încalcă un şir de articole din Constituţie pentru a-şi realiza acest ambâţ al ei. Această lege nu are nimic cu Constituţia”, a declarat Ion Dron în cadrul unui Live pe Facebook, transmite adevarul.ro.

Avocatul a menţionat că Maia Sandu a intepretat într-un mod exagerat articolul 106 din Constituţie, care îi oferă dreptul Guvernului să-şi asume responsabilitatea pentru adoptarea legilor. Dron a precizat că acest drept poate fi aplicat doar în situaţii extreme şi urgente. În opinia sa, în cazul respectiv nu au existat condiţii pentru ca Guvernul să-şi asume responsabilitatea pentru adoptarea legii.

Ion Dron s-a arătat indignat că Maia Sandu ar fi încălcat Constituţia în situaţia în care în primul rând premierul este obligat să respecte Legea Supremă. El susţine că premierul, potrivit Constituţiei, nu poate selecta candidaţii la funcţia de procuror general, pentru că această atribuţie îi revine Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Avocatul a amintit că, potrivit Constituţiei, în Republica Moldova puterea executivă, legislativă şi judecătorească sunt separate şi colaborează între ele, iar Procuratura este o instituţie publică autonomă în cadrul autorităţii judecătoreşti.

Ion Dron afirmă că Maia Sandu, prin modificările aduse la Legea Procuraturii, a substituit CSP.

„Articolul 125 din Constituţie spune în felul următor: Procurorul general este numit în funcţie de către preşedintele Republicii Moldova la propunerea CSP. CSP este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor. CSP asigură numirea, transferarea, promovarea în funcţie”, a declarat Dron.

Mai mult decât atât, Ion Dron susţine că, potrivit Legii propuse de Maia Sandu, ea va fi cea care va selecta doi candidaţi pentru funcţia de procuror general, însă în caz că CSP nu este de acord cu aceste candidaturi, de exemplu, CSP va considera că cei doi candidaţi nu sunt potriviţi pentru funcţia de procuror general, CSP nu are instrumente prin care să-i refuze. Cu alte cuvinte, Dron sugerează că procuror general poate ajunge doar candidatul înaintat de premier, iar CSP este lipsit de dreptul constituţional de a selecta şi desemna un procuror.

„Maia Sandu îşi supune ei CSP-ul şi îşi arogă atribuţii care nu-i sunt proprii potrivit Constituţiei. Ea, de fapt, impune preşedintelui ţării, prin CSP, o candidatură pe care o vrea ea”, a spus Dron.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share