VIDEO // BCS insistă pe plata compensațiilor pentru gaz și energia electrică, consumate în aprilie

 

Deputații socialiști Petru Burduja și Vladimir Odnostalco au prezentat la briefingul de astăzi o inițiativă legislativă a BCS, care prevede plata cetățenilor a compensațiilor pentru gaz și electricitate, consumate în luna aprilie.

Deputații au atras atenția asupra faptului că luna aprilie a acestui an a fost destul de rece, iar consumatorii au fost nevoiți să încălzească locuințele chiar și după încheierea oficială a sezonului de încălzire.

Totodată, cea mai mare parte din coșul de consum al cetățeanului simplu o constituie plata pentru utilități, iar mulți dintre ei încă nu și-au achitat datoriile pentru perioada de iarnă, deoarece nu le ajung bani nici pentru alimente.

În același timp, prețul gazului pe piața europeană a scăzut semnificativ și astăzi constituie mai puțin de 400 de euro pentru mia de metri cubi. ANRE, însă, nu ajustează tarifele pe piața internă, iar consumatorii continuă să plătească 29 de lei pentru 1 M3 de gaz. Tarifele la electricitate rămân, de asemenea, ridicate.

Socialiștii consideră că în condițiile unor tarife inexplicabil de umflate, guvernul trebuie să compenseze consumatorilor o parte din plățile făcute de ei nejustificat.

Deputații au amintit că în toamna anului 2022 a fost aprobat un fond al compensațiilor de 5,8 miliarde de lei, din care au fost utilizate doar 3,4 miliarde de lei. În același timp, guvernul a raportat că a „economisit” 2 miliarde de lei la compensații din cauza iernii calde.

Socialiștii consideră că există surse financiare pentru plata compensațiilor: Republica Moldova a primit asistență din partea Uniunii Europene pentru compensații în sumă de 1,2 miliarde de lei, FMI a alocat 450 de milioane de dolari, inclusiv pentru securitatea energetică. În plus, socialiștii au prezentat anterior un proiect de lege care prevede plafonarea salariilor demnitarilor publici la două salarii medii în economie.

„Guvernarea a provocat creșterea șocantă a prețurilor, tot ea să le plătească și să nu fure ultimii bani din buzunarele cetățenilor. PAS face din politica antisocială o nouă normalitate. Vom insista pe plata compensațiilor astfel încât autoritățile să returneze oamenilor banii pe care i-au furat”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Total
0
Shares
Total
0
Share