Politic

(Video) Candu: Frauda bancară a avut loc înainte de 2014. Cine a administrat Banca de Economii în acea perioadă?

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Moldova se speculează că la sfârșitul lunii noiembrie 2014, Banca Națională a dat bani Ministerului Finanțelor, acele 7 miliarde de lei (Guvernul Leancă), apoi altele 5 miliarde (Guvernul Gaburici) și acei bani s-au furat. Acest lucru nu este adevărat! Banii (miliardul) s-a furat pe parcursul la vreo 5 ani de zile, până în 2014 (prin credite, prin achiziții false și alte scheme de corupție). Declarația aparține președintelui Parlamentului, Andrian Candu, care a participat  la emisiunea Puterea Patra cu Gheorghe Gonța.

Conform celor spuse de Candu, frauda bancară s-a produs din 2010 până în 2014: „Dacă ne uităm cine a administrat Banca de Economii în această perioadă vedem Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor, instituții care au fost conduse de PLDM”.

Președintele Parlamentului explică că în 2014 gaura din sistemul bancar deja era mare, deja bani nu mai erau pe conturi. „Lucrurile au ajuns atât de rău că Banca Națională a fost nevoită să intre cu administrare specială. Astfel din 27 noiembrie, Banca Națională a preluat administrația totală în cele trei bănci” – a mai spus Candu.

De exemplu în Banca de Economii sau în Banca Socială își țineau banii delegația UE în Moldova, BERD-ul, PNUD-ul și zeci de mii de oameni, atât persoane fizice cât și companii (persoane juridice). Oamenii aveau bani, dar banii nu mai erau în bănci. „Și atunci Banca Națională, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor au spus: Gata, ne oprim și intrăm noi în administrarea specială. Asta înseamnă că de vineri, la ora 4, ei au intrat cu procurorii, cu CNA-ul, le-au luat ștampilele, le-au luat parolele la calculatoare, i-au dat afară pe toți, și de luni dimineața la conducerea acelor bănci private erau funcționarii Băncii Naționale” – menționează Candu.

„Dar ce facem cu oamenii” – se întreabă speakerul legislativului: „Fiindcă dacă nu facem ceva, oamenii își pierd banii. Cetățenii RM, deponenții acestor bănci, business-uri și organizații internaționale, companiile importante, de la o luni dimineața nu o să aibă bani. Gata! Intrăm în faliment și toată economia cade, se distruge țara complet! De aceea Banca Națională a spus vă dăm vouă bani, Ministerului Finanțelor, ministerul oferă împrumut băncilor și băncile să plătească banii oamenilor”.

În rezultat, Andrian Candu afirmă că nici un cetățean al Republicii Moldova, nici o companie care avea conturi în BEM, Banca Socială sau Unibank, nu a pierdut nici un leu, cu toate că banii lor au fost furați. Din cele 14 miliarde oferite de stat s-au dat bani oamenilor, nu s-au furat acești bani (cum se crede), furtul a fost cu mult înainte de asta.

loading...

Comments are closed.