(video) Ceban despre majorarea prețului călătoriei în transportul public: „Transportul public ar trebui să fie și gratuit”

Ivan Ceban, Socialiști, PSRM, Partidul Socialist, republica Moldova, Alegeri locale, Algeri, Electorala 2019, Candidatul socialist, Dodon, Igor Dodon, Chișinău, TVR, Republica Moldova
 

După ce municipalitatea a discutat despre o posibilă majorare a tarifelor de călătorie cu transportul public, candidatul la șefia capitalei – Ion Ceban – a menționat că această schimbare nu poate fi făcută dacă nu sunt îndeplinite cel puțin trei condiții principiale, scrie Zugo.MD

Socialistul se referă la majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de calitate și respectarea de către ei a unui orar strict. Comentariul a fost făcut în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În mod normal ar trebui examinată opțiunea când transportul public să fie și gratuit. Aceste majorări dacă se produc trebuie să fie corelate cu majorările la salarii și pensii. Să acopere în exclusivitate cheltuielile oamenilor care nu au de unde să plătească.

Vreau servicii de calitate, nu aceste maxi-taxi care creează dezastru pe străzi. Eu sunt în favoarea troleibuzelor, autobuzelor și microbuzelor care să aparțină unei întreprinderi municipale sau două, cum ar fi Regia Transport Electric sau Parcul Urban de Autobuze. Nu aș fi împotriva transportului privat, dar tot transportul trebuie să corespundă unor standarde. Trebuie să fie curat, amenajat, vara trebuie să funcționeze sistemul de aer condiționat, iar iarna să fie cald”, a declarat Ion Ceban.

Cât despre orarul transportului public:Chiar dacă au contracte, prestatorii de aceste servicii în care scrie că au obligația să meargă până la o anumită oră, ei iau orele de vârf în care bucșesc aceste unități de transport și aici avem și probleme de securitate. Vedeți ce se întâmplă în trafic? Am avut și multe cazuri triste în acest sens”, a spus socialistul.

În context, candidatul la alegeri zice că vrea să reînoiască Parcul Urban de Autobuze:Dacă abordăm modificări la tarif atunci doar astfel de abordare ar trebui să avem. Eu îmi propun ca să reînoim Parcul de Autobuze. În acest sens am putea să ne împrumutăm, am putea să avem proiecte de parteneriat public-privat, dar și din contul bugetului municipal, depinde pe care formulă mergem. În Primărie există lipsă de bani, dar anume în acest caz a fost vorba până acum de lipsă de bun simț și responsabilitate. Acum totul depinde de cum formulăm prioritățile, iar prioritățile trebuie să vină de la oameni”, a mai adăugat Ion Ceban.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share