Alte știri

VIDEO // ”Cetățenii trebuie să-și cunoască eroii”. Deputatul socialist Petru Burduja a amintit că Maia Sandu blochează granturile externe

Pinterest LinkedIn Tumblr

Petru Burduja, deputat PSRM, a adus la cunoștința opiniei publice unele circumstanțe ce țin de semnarea unor acorduri de finanțare externă dintre Republica Moldova și unele organisme internaționale de finanțare, inclusiv a unor granturi, sub care stau anumite proiecte aflate acum în impas din motiv că un proiect de lege nu este promulgat de către Președinție.

Potrivit deputatului socialist, prin legea menționată au fost atribuite anumite împuterniciri Guvernului în demisie, și anume pentru semnarea acordurilor de finanțare externă, dar până astăzi Președinția nu a binevoit să-l promulge, ceea ce afectează buna realizare a unor proiecte de infrastructură.

”Din păcate, până în ziua de astăzi, președintele  Maia Sandu nu semnează acest proiect de lege pentru a-l promova. Dacă sincer, nu prea avem explicații”, a afirmat Burduja, menționând că pe parcursul anului 2020 a fost lansat proiectul ”Securitatea aprovizionării cu apă și canalizare” în localitățile din unele raioane, inclusiv construcția unei stații de epurare a apelor menajere din municipiul Soroca.

”Cetățenii trebuie să-și cunoască eroii”, a spus Burduja, reiterând că Maia Sandu trage de timp și pune piedici actualului Guvern în demisie, iar cetățeni au de suferit.

”Nu știm, poate cuiva îi este convenabil să transforme țara și să o aducă într-o stare deplorabilă, pentru că altfel nu putem explica de ce această lege nu a fost promulgată. Or, ar fi cazul să facem referire la faptul că, tot pentru promulgare, pe masa președintelui Maia Sandu stă legea privind anularea miliardului, care tot nu este promulgată în cele din urmă, sau facem referire la legea privind compensarea cheltuielilor pentru energia electrică în cazul consumatorilor casnici, care tot până astăzi nu este promulgată”, a mai declarat Burduja, menționând că cetățenii nu trebuie să sufere din cauza ambițiilor politice și a orgoliile unora.

Amintim că în cadrul ședinței de Guvern din 12 mai 2021, miniștrii Ion Perju și Pavel Voicu au anunțat despre riscurile ministerelor din subordine de a rata unele granturi și împrumuturi financiare din cauza imposibilității juridice de semnare a acordurilor internaționale pentru valorificarea acestora. Anterior, Parlamentul a aprobat o inițiativă legislativă de a atribui competențele Guvernului în demisie pentru încheierea tratatelor internaționale ce ar valorifica proiectele de asistență financiară, care până la moment încă nu a fost promulgată de președinție.

Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a negociat un acord de finanțare între Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (grant de 3,1 milioane dolari) destinate maniamentului durabil al terenurilor, pe care nu îl poate accesa. Similar în cazul acordului de împrumut cu BIRD, în valoare de 26 milioane de euro, dar și a unui Acord de finanțare în valoare de 15 milioane de euro – mijloace financiare necesare pentru implementarea unui program de aprovizionare cu apă și sanitație în localități din Soroca, Rîșcani, Comrat, UTA Găgăuzia și Cahul. „Implementarea nu va începe întrucât nu ni se oferă dreptul de semnare și negociere a acestor acorduri”, a precizat Ion Perju.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne a declarat că și MAI a obținut un grant nerambursabil din partea Japoniei în valoare de 19,2 milioane de dolari, din care urma să fie achiziționate 19 autospeciale pentru stingerea incendiilor și autoscări. Însă există riscul să piardă aceste donații din același motiv.

În context, premierul interimar a recomandat MADRM și MAI să încerce negocierea cu instituțiile donatoare în sensul extinderii perioadei limite și eventuala semnare a acestor acorduri. Totodată, Aureliu Ciocoi a dat asigurări că va demara discuții cu Aparatul Președinției în scopul identificării unei soluții rapide a acestui impas care să permită Guvernului în demisie semnarea acordurilor de finanțare internațională și ajustarea cadrului juridic în acest sens.

loading...

Comments are closed.