VIDEO // Cine este Veaceslav Negruţa, omul bun al Maiei Sandu? Istoria de la Sturza la Moldovagaz

Vremurile bune și oamenii buni au adus schimbări și în justiție, care, conform fruntașilor PAS, în sfârșit a început să lucreze. Rezultatele deja sunt la vedere și avem primele decizii pronunțate de judecători corecți, care nu se mai află în slujba oligarhilor. Astfel, pe data de  10 noiembrie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a recunoscut pe consilierul Maiei Sandu, domnul Veaceslav Negruța, vinovat de abuz de putere, infracțiune săvârșită în perioada când deținea funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Filat.

Pe scurt, Sandulache, un fost deputat PLDM, coleg de partid cu Negruța, primea 400 de mii de euro ca și prejudiciu acordat de stat pentru tergiversarea unui dosar penal, în cadrul căruia acesta era cercetat. Negruța a semnat, iar Ministerul Finanţelor a achitat prejudiciul, chiar dacă decizia judecătorului nu era definitivă. În consecinţă, bugetul țării a fost prejudiciat cu 400 de mii de euro, echivalentul în acea perioadă a 6,2 milioane de lei. În 2015, când a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, Maia Sandu spunea că Negruța a fost condamnat de o justiție nedreaptă și la comandă politică. Suntem în 2022, Maia Sandu e președinte și a capturat întreaga putere din stat. Ce are de spus acum, când consilierul său e recunoscut vinovat de abuz de putere, deja de o justiție dreaptă ?

Veaceslav Negruța este astăzi consilierul Maiei Sandu, dar și membru al Consiliului de Observatori al companiei „Moldovagaz” de unde ar primi, conform canalului de Telegram INDEX, 100 000 de lei lunar. Salariul de la președinție nu-l cunosc. Acest lucru a fost confirmat și de fruntașul Platformei DA, Alexandr Slusari, care a scris că Negruța primește de la Moldovagaz un salariu net de 90 de mii de lei. Suma dată este importantă, moldovenii trebuie să cunoască unde ajung o parte din banii achitați de ei pentru facturile triplate primite de la Moldovagaz. De ce însă Maia Sandu promovează insistent astfel de personaje cu probleme de integritate? Ei bine, pentru că Negruța și Maia Sandu au fost mereu colegi, apoi au devenit prieteni.

Timp de 5 ani, ei au fost colegi de facultate, fiind în aceeași grupă la Universitate. Apoi au fost ambii colegi de partid în PLDM, precum și colegi în Guvernul condus de Vlad Filat. Negruța a mai făcut parte din echipa de guvernare și în 1999, când țara era condusă de Premierul ce dădea salariile și pensiile în caloși și care a cedat Moldovagaz rușilor, Ion Sturza. Atunci, Negruța ocupa funcția de consilier principal de stat, fiind şeful grupului de experţi în Comisia pentru reforme economice pe lângă Guvernul Republicii Moldova. E important și acest aspect. Mai ales pentru cei care spun că oamenii buni ai Maiei Sandu au venit la putere după ce timp de 30 de ani nu s-au făcut reforme. Iată dovada faptului că anume acești oameni buni au pus bazele multor așa-zise reforme, încă la sfârșitul anilor 90. Dar cel mai important din toate astea, este că Negruța a condus ministerul finanțelor în perioada incipientă a ceea ce numim astăzi ca fiind furtul miliardului. De numele lui Negruța este legat și scandalul privind casa impunătoare din Trușeni, despre care în declarația de avere a indicat că l-ar fi costat doar 33 de mii de lei, adică puțin peste 1500 de euro.

Conform lui Negruța, marea escrocherie a rezervelor valutare, sau așa-numitul furt al miliardului a avut loc când Guvernul condus de Iurie Leancă, organiza ședințe secrete și respectivul cabinet de miniștri își asuma răspunderea pentru legi ce au permis scoaterea banilor din Banca Națională. La respetiva escrocherie, vorba lui Negruța, din data de 7 noiembrie 2014, a participat și actualul președinte interimar al PAS, Igor Grosu. El a participat la ședință în locul Maiei Sandu, în calitate de viceministru al Educației. Și Grosu, de rând cu ceilalți, a votat ca pentru acordarea garanțiilor de stat către BNM în valoare de 9 miliarde 500 de milioane de lei. Și tot actualul consilier al Maiei Sandu spunea că în pofida faptului că miniștrii erau cei care votau, deciziile se luau în alte centre de comandă, centre controlate de oligarhi. Adică acel guvern era o simplă marionetă. Desigur că Negruța se referea la Plahotniuc, dar și la Filat cu Voronin. În martie 2015 și Maia Sandu vorbea despre aceste centre de comandă. Culmea că dumneaei făcea parte din respectivele instituții despre care spunea că sunt subordonate oligarhilor.

De ce a vorbit Negruța despre 3 de V? Pentru că în 2015, PLDM și PDM, adică Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, au format un nou guvern din care făcea parte în continuare și Maia Sandu, votat și de comuniști, adică Vladimir Voronin – Guvernul Gaburici. Iar la ședința de Guvern din data de 27 martie 2015, cabinetul de miniștri, inclusiv Maia Sandu, a votat pentru acordarea celui de-al doilea credit în valoare de 5 miliarde 340 de milioane de lei. Acest vot pentru acordarea garanțiilor de stat către BNM, a fost recunoscut de Maia Sandu abia la sfârșitul lunii aprilie 2016. Maia Sandu a insistat că la prima ședință nu a fost și nu a votat, uitând probabil că în schimb, a fost și a votat colegul său, Igor Grosu. Și sunt sigur, dacă ea participa, la fel vota, precum a votat a doua oară, chiar dacă chipurile, a avut întrebări. Or, votul celor din PLDM era decis cu mult timp înainte de Filat, ce avea înțelegere cu Plahotniuc. Asta reiese din tot ceea ce povestea prin 2015 Veaceslav Negruța. (maia sandu despre acordarea garantiilor de stat catre bnm)

Mă tot gândeam, ce înseamnă oare în viziunea PASului să fii om bun? Veaceslav Negruța a semnat, iar din bugetul de stat au mers către fostul său coleg din PLDM, Dumnezeu să-l ierte, 400 000 de euro. Igor Grosu a ridicat mâna, iar din rezervele Băncii Naționale au plecat 9,5 miliarde de lei, Maia Sandu a ridicat mâna și au mai plecat alte 5 miliarde 340 de milioane de lei. Atât Negruța cât și Maia Sandu spun că nu poartă nici o vină, chiar dacă în cazul primului, judecătorii, a doua oară deja, îl recunosc ca fiind vinovat. Poate om bun și asta înseamnă? Bun la furat bani din bugetul de stat? Bun la spus minciuni și bun la manipulare? Bun la bocete și victimizări și la dat vina pe alții? Eu nu știu, n-am răspuns la aceste întrebări. În orice caz, îmi pare paradoxal că cel puțin ceea ce ține de furtul miliardului, de vină ar fi doar cei la care ar fi ajuns banii, în timp ce cei care au votat pentru scoaterea acelor bani din rezervele Băncii Naționale, n-ar purta nici o vină. Or, dacă miniștrii nu votau, alții, după cum spun tot ei, nu furau. Și da, alături de Grosu și Maia Sandu au votat și exponenții PDM, doar că ei n-au intrat în categoria oamenilor buni.

Autor: Radar politic

Total
0
Shares
Total
0
Share