VIDEO // Corupție la frontiera păzită de Rosian Vasiloi, anunță MAI

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) al MAI, în comun cu procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au documentat pe parcursul anului 2022 acțiunile pretins ilegale a 12 angajați și 2 ex-angajați din cadrul Direcției regionale Nord a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) și persoane civile, manifestate prin organizarea migrației ilegale, (art. 3621 alin. (3) lit. a) din Codul penal al Republicii Moldova).

Astfel, în contextul războiului din Ucraina și interzicerea de către autoritățile ucrainene a părăsirii teritoriului de către bărbați, începând cu data de 25 februarie 2022, un grup de persoane, constituit din civili și angajați ai subdiviziunilor MAI, au facilitat traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetățenilor ucraineni, prin zona verde, obținând de la aceștia sume cuprinse între 3000 și 5000 EURO.

În fapt, figuranții prin intermediul angajaților poliției de frontieră introduceau în Sistemul informațional privind eliberarea informației cu privire la traversarea frontierei de stat de către persoana fizică sau unitatea de transport, actele de identitate a cetățenilor ucraineni, aplicându-le în pașapoarte ștampila de intrare în țară, în lipsa acestora, pentru a demonstra intrarea legală pe teritoriul Republicii Moldova. Prin urmare, aceasta le asigura solicitanților posibilitatea tranzitării legale a Moldovei spre Uniunea Europeană.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, la data de 07.03.2023, în raioanele Briceni, Edineț, Soroca și în punctul de trecere a frontierei de stat Grimăncăuți – Vașcovțî au fost depistate obiecte și alte mijloace de probă ce au relevanță în cadrul cauzei penale indicată.

În continuare, urmează a fi efectuate acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Amintim că IGPF este sub conducerea lui Rosian Vasiloi, omul PAS.

Total
0
Shares
Total
0
Share