VIDEO // Creatorii scrisului slavon, cinstiți la Taraclia: A fost semnat un acord de parteneriat strategic

Un marș de Ziua Culturii Bulgare și a Scrierii Slave a fost organizat în orașul Taraclia. Zeci de copii, înarmați cu drapele ale Republicii Moldova și a Bulgariei, au pornit de la Catedrala “Sfântul Gheorghe Biruitorul” până la Universitatea de Stat “Grigore Țamblac” pentru a lega simbolic spiritualitatea cu învățătura. Apoi, aceștia, împreună cu conducerea de vârf a țării, dar și a raionului Taraclia, au depus flori la monumentul Sfinților Apostoli Frații Chiril și Metodiu din scuarul universității, pentru a le aduce un omagiu creatorilor alfabetului chirilic.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: ”În 1851, la inițiativa scriitorului și lingvistului bulgar Naiden Gherov, școala bulgară din Plovdiv a organizat prima sărbătoare dedicată Fraților Chiril și Metodiu. Sunt încântat că și etnicii bulgari din Moldova la fel marchează această sărbătoare.”

VASIL CONDOV, prorector Universitatea de Stat “Grigore Țamblac”, or. Taraclia: ”Noi bulgarii basarabeni putem afirma cu mândrie că depunem eforturi colosale să păstrăm și să dezvoltăm învățământul în limba bulgară, dar cultura bulgară. În special în raionul Taraclia, dar și în Republica Moldova. Sunt foarte încântat că ne reușește acest lucru.”

MAYA DOBREVA, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova: ”Vreau să felicit toți profesorii de limbă bulgară cu această minunată sărbătoare, cea a Scrierii Slave. Este sărbătoarea voastră, a celor care proslăvesc acest această limbă. Totodată vreau să remarc faptul că etnicii bulgari din Moldova sunt privilegiați pentru că au toate condițiile să-și păstreze identitatea, cultura și limba pe care o vorbesc.”

În cadrul evenimentului ce a fost organizat la Universitatea “Grigore Țamblac” cu ocazia Zilei Culturii Bulgare și a Scrierii Slave, președintele raionului Taraclia, Lazar Dermenji, a oferit diplome pentru merite în activitatea educațională profesorilor din raion, dar și personalităților științifice din țară.

Cuvinte de recunoștință au fost adresate și Asociației pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova, iar între ARBOM și Consiliul Raional Taraclia a fost semnat un acord de parteneriat strategic.

ALEXANDR BORIMECICOV, director ARBOM: ”Acest acord presupune că vom munci împreună pentru a păstra și dezvolta istoria și cultura bulgarilor basarabeni ce locuiesc nu doar în raionul Taraclia, dar și în alte regiuni ale țări. Pentru noi acest lucru este foarte important.”

LAZAR DERMENJI, președintele raionului Taraclia: ”Am avut deja câteva proiecte de succes. Ne dorim să continuăm această colaborare.”

Comunitatea Bulgară din Moldova sărbătorește pe larg Zilele Scrierii Slavone, atât în țară, cât și în străinătate. Este demn de remarcat faptul că Bulgaria este singura țară membră a Uniunii Europene care folosește alfabetul chirilic.

default

Total
0
Shares
Total
0
Share