Politic

VIDEO // Deputatul Ilan Șor: Autoritățile nu au prezentat populației un plan concret în legătură cu posibilele ofensive militare de la graniță

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritățile Republicii Moldova nu au prezentat deocamdată populației un plan concret în legătură cu posibilele ofensive militare de la graniță, iar în acest moment nu știm cât de pregătiți suntem pentru a face față destabilizărilor din zonă. Concluzia aparține liderului Partidului „ȘOR”, care a cerut Ministerului de Externe, Serviciului de Informații și Securitate și Ministerului Apărării să ofere mai multă claritate în acest sens.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit lui, de câteva zile, întreaga lume vorbește despre posibilitatea începerii în orice moment a unui război în Ucraina, iar Moldova se află pe un butoi de pulbere, fiind prinsă, fără voia ei, în jocurile geopolitice internaționale.

Din păcate, Moldova nu poate influența în niciun fel mersul evenimentelor, fiind prinsă între ciocan și nicovală. Toți se îngrijorează, toți pun întrebări, toți așteaptă o reacție promptă și adecvată situației din partea autorităților. La fel de tare ca posibilitatea unor ofensive militare la granița țării noastre ne îngrijorează atitudinea celor care avem nenorocul să ne conducă. De câteva săptămâni, în Moldova, la acest subiect, este liniște ca în tanc. Au fost câteva comunicate chioare din partea Ministerului de Externe, iar ieri am auzit un mesaj din partea Maiei Sandu, care mai mult ne-a pus în încurcătură decât ne-a luminat. Vă dați seama ce ghinion pe capul nostru să înceapă un război, iar comandant al forțelor armate să fie Maia Sandu? Mi se face părul măciucă numai să îmi imaginez așa ceva. Doamne ferește și apără! Cu ce-am greșit noi, ca popor, să fim la mila acestor ONG-iști? Singura lor legătură cu armata e jocul „Морской бой”, jucat între coffe-break-uri”, a declarat Ilan Șor, în cadrul unui video publicat pe pagina sa de Facebook.

Ilan Șor i-a cerut Maiei Sandu să asculte de profesioniștii care lucrează în instituțiile de forță și împreună să găsească soluțiile optime în această situație de criză. Mai mult, el a cerut și convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

Vrem să știm în ce mod este pregătită Republica Moldova în fața unui război la granița cu Moldova. Departamentul de Stat al SUA a emis un cod de alertă de călătorie în Moldova și le-a recomandat cetățenilor americani să nu călătorească în țara noastră. Mai mult, le-au cerut tuturor americanilor care se află în regiunea transnistreană să părăsească zona. Ce înseamnă asta? Habar nu avem. Vrem să știm dacă Moldova poate sau are de gând să găzduiască refugiați din Ucraina sau pe cetățenii moldoveni din regiunea necontrolată de Chișinău? Ce va face Chișinăul dacă autoritățile separatiste de la Tiraspol se implică în vreo operațiune militară? Pentru că, în acest fel, Moldova devine, fără voia ei, parte beligerantă a unui posibil conflict militar care nu ne aparține”, a mai spus Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a mai adăugat că cetățenii au foarte multe întrebări, iar autoritățile sunt obligate să ofere răspunsuri.

Acum câteva luni au fost inspectate toate buncărele din țară și adăposturile de protecție civilă. Cu ce scop a fost făcută această inspectare. Care sunt rezultatele acestui control? Are guvernarea elaborată o analiză a riscurilor? Dacă nu, de ce nu a elaborat-o până acum? Dacă o are, de ce nu o știm și noi. Simplele mesaje că totul e bine și totul e sub control nu ne liniștesc în niciun fel. Cu povești de adormit copiii aici nu merge. Situația e prea complicată pentru mesaje siropoase și lipsite de consistență. Doamne ferește de un război. Sperăm și ne rugăm din tot sufletul să fie pace și să nu sufere nimeni, pentru că războiul nu aduce nimic altceva decât moarte, chin și suferință!”, a adăugat Ilan Șor.

loading...

Comments are closed.