VIDEO // Despre ce a discutat comandantul Armatei Naționale cu secretarul general adjunct al NATO

Cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord Atlantică pe dimensiunea apărării a constituit unul din subiectele abordate în cadrul întrevederii Secretarului de Stat Valeriu Mija și comandantului Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Astfel, oficialii s-au referit la proiectele de asistență comune direcționate spre modernizarea Armatei Naționale derulate de NATO de-a lungul timpului, inclusiv în cadrul Inițiativei de consolidare a capacităților de apărare (DCBI), la care țara noastră a aderat în 2014.

În acest sens, Valeriu Mija a menționat că Inițiativa de sprijin DCB rămâne o prioritate și un instrument vital în contextul Parteneriatului Republica Moldova-NATO.

Oficialul a mulțumit țărilor membre și aliate pentru susținerea în aprobarea, în luna februarie curent, a unui pachet de asistență sporit, care prevede intensificarea cooperării în vederea fortificării rezilienței naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride.

În cadrul dialogului, părțile au abordat, de asemenea, situația de securitate din regiune și efectele generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, dezideratele strategice ale ministerului apărării, precum și acțiunile întreprinse în contextul reformei sectorului de apărare, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi și organizațiilor internaționale.

La rândul său, Mircea Geoană a apreciat contribuția Armatei Naționale la eforturile de menținere a păcii și stabilității la nivel mondial prin detașarea militarilor moldoveni în operații internaționale, așa cum este KFOR din Kosovo.

Totodată, oficialul a menționat că Alianța va continua să susțină țara noastră în parcursul de modernizare a capacităților sale de apărare, în special în contextul actual de securitate.

De menționat că secretarul general adjunct al NATO efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 13-15 septembrie curent. Agenda oficialului cuprinde întrevederi cu președinta Maia Sandu, Comandant Suprem al Forțelor Armate, președintele Parlamentului, Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean.

Total
0
Shares
Total
0
Share