Alte știri

(video) Diferența dintre îndemnul la vot și agitația electorală din ziua alegerilor

Pinterest LinkedIn Tumblr
După ce nu i-a fost validat mandatul de Primar pe motiv că în ziua alegerilor a făcut agitație electorală, susținătorii lui Andrei Năstase vor să convingă cetățenii că acesta nu a făcut agitație, ci doar a îndemnat oamenii să iasă la vot. Echipa Telegraph Moldova a decis să realizeze un video, prin care să arătăm publicului diferența dintre îndemnul la vot și agitația electorală.

Amintim că judecătorii au refuzat validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase pe motiv că acesta a făcut agitație electorală în ziua alegerilor, îndemnând pe facebook chișinăuienii să iasă la vot. Instanța a luat această decizie după ce PSRM a depus împotriva lui Andrei Năstase o contestație. Chiar dacă despre acest lucru se vorbește mai puțin, informăm că și Andrei Năstase a depus o contestație împotriva socialistului Ion Ceban, iar judecătorii i-au dat dreptate liderului PPDA.

Conform Codului electoral, agitaţia în ziua alegerilor este strict interzisă.

„În ziua alegerilor şi în ziua precedentă alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală. Interdicţia dată nu se referă la informaţiile deja plasate în internet şi la afişele expuse anterior”, se menționează în art. 47 al Codului electoral.

O altă prevedere a Codului electoral încălcată de Andrei Năstase, a fost implicarea cetățenilor străini în campania electorală. Legea care interzice implicarea străinilor în alegeri a fost propusă și votată de PLDM în 2015.

Conform respectivei legi, cetăţenii străini nu mai au dreptul să facă agitaţie electorală în Moldova sub nicio formă. Până şi concertele susţinute de artiştii din afara ţării în timpul campaniei electorale, au fost interzise.

„Nu vor mai putea veni nici Valuevi, nici Kirkorii, nici Blesteashie”, a declarat Tudor Deliu, deputat PLDM, în cadrul ședinței Legislativului din data de 10 aprilie 2015.

loading...

Comments are closed.