(Video) Este sau nu este obligatorie vaccinarea copiilor în Moldova? Ce a decis Curtea Constituțională

curtea constitutionala, referendumuri consultative, referendum legislativ, decizii curtea constitutiionala, initiere referendum

Curtea Constituțională a Moldovei a pornit de la premisa riscurilor reduse ale vaccinării și a beneficiilor semnificative ale acesteia, așa cum o denotă un consens larg existent în comunitatea științifică medicală. Astfel, Curtea a recunoscut astăzi constituționale prevederile Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, cu privire la vaccinarea obligatorie, în măsura în care nu le sunt aplicabile copiilor în privința cărora există contraindicații medicale argumentate și documentate.

De asemenea, Înalta Curte a recunoscut constituționale prevederile Programului Național de Imunizări pentru anii 2016-2020, aprobat de Guvern.
 
La originea cauzei examinate astăzi de magistrații de la Curtea Constituțională se află sesizarea depusă de deputatul Vladimir Odnostalco, care a solicitat controlul constituționalității articolului 52 alin. (6) din Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice și a pct. 21 subpct. 1) lit. e) din Programul Naţional de imunizări pentru anii 2016-2020.
 
Dispozițiile contestate prevăd că admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice. 
În opinia autorului sesizării, aceste prevederi limitează, între altele, accesul la educație al copiilor.
 
Curtea Constituțională mai susține că restricția admiterii în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere a copiilor nevaccinați, dar care pot fi vaccinați, nu reprezintă o măsură foarte drastică în privința dreptului la educație și a dreptului la respectarea vieții private.
 
Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Total
0
Shares
Total
0
Share