Externe

(video) Europa sărbătorește azi 26 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht: documentul care stă la temelia construcției UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 7 februarie, Uniunea Europeană (UE) celebrează 26 de ani de semnarea Tratatului de la Maastricht. Acest document, devenit deja istoric, reprezentă cea mai profundă schimbare a tratatelor de la înființarea Comunității Europene, tratatul punând bazele Uniunii, așa cum este ea în prezent.

Semnarea și ratificarea acestui tratat de către cele 12 state membre în 1992 a fost un prim pas pe calea adoptării unei Constituții definitive a UE, care ulterior va înlocui toate tratatele europene (semnate în trecut). Uniunea Europeană astfel constituită nu înlocuiește însă vechile Comunități Europene, ci le reunește sub un numitor comun, acela al unei noi “politici și forme de colaborare”. Împreună cu celelalte elemente, comunitățile alcătuiesc cei 3 piloni ai Uniunii Europene: Comunitățile Europene (CE), Colaborarea în politica externă și de securitate (PESC), Cooperarea polițienească și judiciară în materie penală (CPJMP).

Tratatul privind Uniunea Europeană (numit și Tratatul de la Maastricht) a fost semnat de Consiliul European la 7 februarie 1992 în Olanda. Cele 12 state care au semnat tratatul istoric sunt: Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos (Olanda), Danemarca, Irlanda, Regatul Unit (Marea Britanie), Grecia, Spania şi Portugalia.

În ani următori, alte 16 state au devenit membre UE, astfel în prezent Uniunea Europeană este compusă din 28 de state membre, iar împreună formează una din cele mai mari pieți economice de pe glob.

loading...

Comments are closed.