Politic

(video) Igor Dodon revine la ideea federalizării? Propune oferirea Transnistriei un statut special

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președinția Republicii Moldova a elaborat un concept prin care Transnistria ar urma să primească statut special sub forma unei autonomii foarte puternice. Despre asta a anunțat, șeful statului, Igor Dodon, în cadrul unui interviu oferit portalului Spiegel.de, scrie Realitatea.md.

Potrivit sursei citate, întrebat cum poate fi rezolvat conflictul transnistrean și cum ar trebui să fie reintegrată Transnistria în Republica Moldova, Dodon a răspus, în cadrul interviului pentru Spiegel.de, că negocieri directe privind rezolvarea acestui subiect nu au fost începute, însă, în prezent, este mediul favorabil de a soluționa acest conflict.

„Încă nu am început negocierile privind o soluție politică a conflictului. Dar aș risca să spun că ne putem mișca foarte repede, deoarece consensul internațional actual privind Republica Moldova este favorabil. Am putea fi o poveste de succes a modului în care un conflict înghețat în spațiul post-sovietic ar putea fi rezolvat pentru prima dată. Mi-aș imagina că Transnistria din statul moldovenesc primește un statut special sub forma unei autonomii foarte puternice. Președinția noastră a elaborat un concept pe care îl vom prezenta partenerilor noștri de coaliție”, a afirmat Dodon.

Menționăm că următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean va avea loc în octombrie curent.

Amintim că acum câțiva ani, Igor Dodon a propus un concept de rezolvare a problemei de reintegrare a Republicii Moldova. În ideea liderului PSRM de pe atunci, era crearea unei Federații, adică a unei Moldove Federale, compusă din trei subiecți, anume Găgăuzia, Transnistria și Republica Moldova. Federația lui Dodon urma să fie condusă de un președinte ales de popor, prin vot direct, cu un Parlament Bicameral cu reprezentarea populației din toate trei subiecte.

Igor Dodon vrea FEDERALIZAREA Republicii Moldova

Igor Dodon: PSRM vrea FEDERALIZAREA Republicii Moldova!

Опубликовано Republica Moldova Воскресенье, 9 июня 2019 г.

loading...

Comments are closed.