Politic

VIDEO // Ilan Șor propune ca 1,1 miliarde de lei din profitul băncilor moldovenești să ajungă la agricultorii afectați de criză

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul „ȘOR” va propune, la una dintre ședințele următoare ale Parlamentului, un proiect de lege, potrivit căruia 50 la sută din profitul băncilor moldovenești să ajungă în bugetul de stat, sub formă de impozite. Iar banii obținuți din acest impozit unic să fie oferiți în totalitate susținerii sectorului agrar din țară. Declarația a fost făcută de președintele formațiunii, Ilan Șor, în cadrul unei intervenții video, plasate pe pagina sa de Facebook.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În 2021, băncile moldovenești au avut un profit de 2,3 miliarde de lei, iar Șor propune ca jumătate din acești bani să fie oferiți înapoi oamenilor.

„Acești bani au fost scoși din buzunarele oamenilor. Foarte bine, asta înseamnă business, doar că businessul trebuie să se mai și împartă, mai ales când situația din țară este complicată. Băncile moldovenești sunt ca niște motani grași, care demult s-au obișnuit să nu se împartă cu poporul. Eu sunt om de afaceri, însă niciodată nu am fost zgârcit și am înțeles că trebuie să te împarți cu poporul și să-l ajuți. Prin urmare, cerem ca, în regim de urgență, să fie aprobată o lege specială, potrivit căreia 50% din profiturile băncilor să ajungă în bugetul de stat, sub formă de impozite. Asta ar însemna aproape 1,2 miliarde de lei, bani care ar trebui alocați pentru susținerea agricultorilor, întrucât acest sector se confruntă cu probleme grave”, a declarat Ilan Șor.

Liderul Partidului „ȘOR” a mai adăugat că statul a uitat complet de agricultori, iar pe lângă faptul că nu vrea să investească în acest domeniu, nici măcar nu vor să-i ajute să supraviețuiască.

„Cât despre compensațiile mizere promise agricultorilor: deocamdată nimeni nu a dat nimic, până acum au fost doar promisiuni goale și nimic mai mult. Această guvernare spune că nu are bani. În primul rând, ei nu au minte. Pentru că banii se găsesc, iar mintea dacă nu-i, nici nu are de unde să apară. Agricultura din Republica Moldova, dar și celelalte sectoare, au fost aduse la sapă de lemn de actuala guvernare, care nu este în stare să prezinte nicio soluție plauzibilă. Din acest motiv, trebuie întreprinse măsuri ferme”, a adăugat Ilan Șor.

El a mai anunțat că va purta discuții cu reprezentanții fermierilor pentru a stabili împreună cu ei modul în care vor fi distribuiți acești bani.

loading...

Comments are closed.