VIDEO // Imagini unice cu “mașina lui Erdogan”. Turcii se apucă de construit mașini electrice

Turcia, TOGG, a prezentat prima mașină electrică

Cu o probabilitate foarte mare, lansarea în Federaţia Rusă a noii mărci autohtone de vehicule premium – AURUS – a servit drept sursă de inspiraţie şi pentru cei din conducerea de vârf a Turciei. Acum câteva ore, înainte de Revelion a fost lansată noua şi prima marcă auto naţională numită TOGG, anunță AutoBlog.

Unul dintre moderatorii evenimentului de prezentare a fost chiar preşedintele ţării Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit informaţiilor oficiale, ideea unui automobil fabricat în Turcia i-a venit lui Erdogan încă din 2010, însă abia în 2017, preşedintele turc a anunțat crearea TOGG și a participanților săi. TOGG se descifrează ca – Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu – ceea ce în traducere înseamnă Grupul de inițiativă Automotive din Turcia. Cinci companii turcești, printre care: Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell şi Zorlu Holding sunt participanţii menţionaţi, care au format această întreprindere auto comună şi în conturile căreia vor fi vărsate în jur de 4 miliarde de dolari.

Producția de autoturisme este planificată să înceapă din 2022 la o uzină proprie din oraşul Bursa, aceasta având o capacitate planificată de producţie de 175.000 vehicule pe an. Compania este anunţată ca fiind complet privată, însă din partea statului va avea parte de facilități fiscale până în 2035, închiriere gratuită de teren și obligația de a achiziționa 30.000 autoturisme care vor fi folosite ulterior în structurile ţării.

Marca auto TOGG va conţine în viitor minim cinci modele, toate electrice, însă primul va ieşi pe piaţă un SUV, prototipul căruia a şi fost prezentat primul şi chiar a fost condus de peşedintele turc. Maşina nu are deocamdată o denumire, însă se menţionează că designul i-a fost făcut în parteneriat cu experţii casei italiene Pininfarina, iar platforma îi este una modulară cu o baterie sub podea în limitele ampatamentului (circa 2.800 mm) şi o suspensie complet independentă (pe faţă McPherson, pe spate multi-link).

Primele informaţii preliminare ne spun că SUV-ul de serie va fi oferit în două variante de autonomie: până la 300 sau 500 de km cu un singur plin de energie. Capacitatea bateriilor, care vor veni cu o garanţie de 8 ani din uzină, este necunoscută deocamdată, însă acestea vor dispune de tehnologia de încărcare rapidă – până la 80% în 30 de minute.

Modelul de bază va fi pus în mişcare de un singur motor electric cu 200 de CP, instalat pe puntea din spate, şi va putea face 0-100 de km/h în aproximativ 7.6 secunde. Al doilea va avea un motor similar şi pe puntea din faţă, formând astfel un sistem de tracţiune integrală, iar cu cei 400 de CP la activ va putea face sprintul în circa 4.8 secunde.

Habitaclul maşinii nu a fost prezentat în detalii, însă din imaginile disponibile se poate observa că este făcut după ultimele tendinţe, cu mai multe monitoare care înlocuiesc butoanele fizice, dar şi nişte ecrane care redau imaginile de pe camerele ce înlocuiesc la moment oglinzile retrovizoare. Oficial se mai menţionează despre prezenţa a şapte airbag-uri și asistenți electronici moderni, dar şi un nivel de pilotare automatizată de nivel 2, conform clasificării SAE, cu posibilitatea unui upgrade la al treilea pentru ca maşina să poată rula în unele condiţii chiar şi fără intervenţia şoferului.

Tot la prezentare a fost arătat şi prototipul unui sedan făcut pe aceeaşi platformă, pe care îl vom vedea în serie prin 2024, iar până în 2030 va mai apărea un hatchback, un monovolum compact şi un crossover subcompact. Deocamdată nu se cunoaște nimic despre perspectivele de export ale noii mărcii turcești, însă țările UE sunt considerate probabil principala piață.

Aşteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile şi care vor fi preţurile maşinilor în raport cu calitatea lor. Nu se exclude ca în viitor, pe fundalul prieteniei strânse dintre ţările noastre, să avem deschis chiar un dealer oficial la Chişinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share