Alte știri

VIDEO // În depozitele unui cartel de droguri din Mexic, se pregătesc pachete umanitare pentru populația afectată de criza de COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mexicul este una dintre cele mai afectate țări de pandemie din America Latină, raportându-se 282.283 de cazuri până în prezent și 33.526 decese, scrie BBC. În urma stării de urgență și a restricțiilor impuse pentru oprirea răspândirii virusului, mulți cetățeni au rămas fără locuri de muncă și fără venituri, în timp ce Guvernul este acuzat că nu are un plan concret pentru a-i sprijini pe aceștia. De această situație profită, acum, unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri – Sinaloa, relatează Digi24.ro

Într-unul din depozitele în care traficanții de droguri obișnuiau să pregătească substanțele de mare risc, acum se pregătesc pachete umanitare pentru populația săracă. Membrii cartelului împachetează zeci de conserve de pește, orez și alte alimente neperisabile pentru cei care au rămas fără venituri după pandemie.

„Acum, mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de noi, de traficanți, deoarece Guvernul nu-i ajută deloc. Vom distribui aceste pachete în fiecare sat tuturor celor care nu se descurcă financiar”, a declarat, pentru BBC, unul dintre mebmbrii Sinaloa. Pe fiecare pachet este lipită o etichetă cu numele Joaquín „El Chapo” Guzmán.

Acest demers umanitar nu este întâmplător, fiind o tactică folosită pentru ca furnizorii de droguri să-și crească influența.

„Oamenii spun că aceste pachete ar fi fost posibile datorită „banilor murdari”, dar adevărul este că pe noi ne ajută mult. Ne oferă mâncare”, a declarat o beneficiară.

„Cartelurile nu acționează asemenea lui Robin Hood”, a declarat un expert în securitate. „În schimbul acestui ajutor, ei beneficiază de sprijinul societății, un lucru esențial pentru astfel de afaceri”.

Extrădat în Statele Unite în 2017, El Chapo a fost condamnat la închisoare pe viaţă în vara anului trecut.

Guzmán, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit vinovat de participarea la activităţi infracţionale în formă organizată, conspiraţie pentru spălare de bani proveniţi din trafic de droguri, trafic internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri, precum şi folosirea armelor de foc.

El este fostul lider al cartelului Sinaloa, despre care oficialii americani susțin că este cel mai mare furnizor de droguri pe piața din Statele Unite.

loading...

Comments are closed.