VIDEO // În nordul țării a început recolta de floarea-soarelui. Agricultorii spun sunt mulțumiți de roadă în acest an

Seceta din luna august și-a lăsat amprenta asupra culturilor de câmp. Agricultorii din nordul țării vor recolta o cantitate mai mică de floarea-soarelui în acest an. Chiar și așa fermierii spun că sunt mulțumiți deoarece putea fi și mai rău, scrie TVN.

Veaceslav Boubătrân, din raionul Glodeni, face agricultură din anul 1981. La moment fermierul gestionează 450 de hectare, dintre care 100 au fost plantate cu floarea-soarelui. Din cauza secetei, roada la hectar este cu 10% mai mică.

„Dacă să vorbim de cultura respectivă al anului precedent, vreau să spun că necătând la faptul că condițiile au fost foarte drastice, noi pe parcursul a două luni de zile nu am avut precipitații, culturile vedeți că arată nu rău. Roada deci constituie două tone jumătate la hectar la momentul de față, eu consider că pentru anul respectiv este o roadă destul de bună”.

Cea mai mare problemă a fermierului sunt prețurile mici la cereale. Un kilogram de semințe de floarea soarelui costă acum cu 40 la sută mai puțin decât anul trecut.

„Deci, dacă anul trecut roada a constituit undeva în jurul la două tone opt sute noi am avut la hectar, deci sini costul ei era 7 lei jumătate, opt lei și noi am realiza-o cu 10 lei și ceva, deci noi am avut careva beneficii. Prețul la floarea-soarelui, la moment este de 6 lei și cincizeci de bani per kilogram”.

Pentru a nu intra în datorii Veaceaslav Bobătrân a decis să țină cerealele pe care le-a recoltat în acest an în depozite în așteptarea prețurilor mai bune. Până la ziua de azi acesta a vândut doar rapița pentru ași acoperi o parte din cheltuieli.

Muncitorii care sunt implicați în campania de recoltare spun că în acest an procesul este unul anevoios.

„Se strânge greu, e uscată, nu s-a lăsat frunza, multă murdărie în combină și de asta se bate, trebuie să mergem încet, încet. Măcar că a fost secetă e normală roada, nu putem să ne jeluim, să ne plângem”, a declarat Valeriu Sandu, șofer de combină.

Conform Biroului Național de Statistică, în acest an au fost semănate 389 de mii de hectare cu floarea-soarelui.

Total
0
Shares
Total
0
Share