Alte știri

Video incendiar: Andrei Năstase pe urmele lui Vlad Filat!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrei Năstase merge pe urmele lui Vlad Filat? Cel puțin astfel se numește un video trimis la adresa noastră de e-mail. În filmuleț sunt prezentate mai multe exemple reieșind din care, Andrei Năstase cu pași repezi îi calcă pe urme lui Vlad Filat. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr repetă aceeași metodă de ascensiune pe scara politică din Republica Moldova.

Atât Vlad Filat cât și Andrei Năstase, și-au început carierele de politicieni prin proteste și acțiuni stradale. Mai mult de atât, partidele conduse de către cei doi s-au creat și ulterior popularizat anume datorită acțiunilor de protest a căror lideri erau cei doi politicieni, fiecare la perioada de timp a sa.

Un alt aspect asemănător, care merită să fie menționat este că ambii au candidat la vremea respectivă pentru funcția de primar general al capitalei. Și culmea este că ambele scrutine au avut loc la data de 3 iunie cu o diferență de 11 ani. De menționat că ambii candidați au fost susținuți cu mesaje generoase pline de devotament de către aceiași analiști politici autohtoni, cel mai bun exemplu este Oazu Nantoi.

În lista susținătorilor comuni autorul filmulețului a mai inclus pe deputatul din fracțiunea PLDM, Iurie Țap, care a venit cu laude la ambii politicieni, dar și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a fost Ministru al Educației în perioada guvernului condus de către Vlad Filat și subordonații săi. Chiar și partenerii externi sunt aceiași, atât partidul condus de Vlad Filat, cât și cel condus de Andrei Năstase îl au ca mentor pe președintele partidului Popular European, Joseph Daul.

Un accent deosebit a celor două partide s-a pus și pe influența asupra diasporei. În perioada înfloritoare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, o bună parte a diasporei moldovenești susținea acest partid. Acum, după apusul „stajarului”, diaspora a găsit un nou pilon, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, condus de către Andrei Năstase.

Autorii filmulețului menționează că Andrei Năstase are chiar și un discurs aproape similar cu al lui Vlad Filat. La fel cum Filat spunea în 2009 că principalele instituții ale statului se supuneau unei singure persoane, Andrei Năstase la protestele din 2015 vorbea despre un stat capturat „care poate servi doar celor care l-au capturat”.

Un alt aspect important menționat în filmulețul documentar se refera la negația celor doi lideri din colaborarea lor în trecut sau pe viitor (în cazul lui Năstase) cu guvernarea (adică cu cei cu care luptă, dacă ar fi să credem cuvintelor”), chiar dacă în cadrul unor emisiuni TV au recunoscut că ar fi dispuși sau au fost dispuși să colaboreze cu guvernarea pentru a obține ceea ce și-au propus.

Există însă un element de legătură între cei doi. O persoană care de fapt s-ar putea ascunde după toată această legătură. Este vorba de nașul de cununie al lui Andrei Năstase și un fost coleg de guvern și partener de afaceri al lui Vlad Filat, Victor Țopa. Ambii au recunoscut în cadrul emisiunilor TV că nu au încetat să comunice cu Țopa, chiar dacă acesta a fost condamnat de justiția moldovenească și ar trebui să se afle după gratii. Înafară de Țopa, mai există un personaj apropiat de ambii politicieni. Fostul primar al municipiului Bălți și președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în trecut a fost consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, dar și un activ partener de proteste al președintelui Platformei DA, Andrei Năstase. Apropo, Renato Usatîi a recunoscut că și în momentul de față continuă să comunice cu Andrei Năstase, mai mult de atât, liderul PN a invitat susținătorii săi să îl voteze anume pe liderul PPDA pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Și în cele din urmă, Vlad Filat și Andrei Năstase au câte un calificativ memorabil, nume date de către alți politicieni cunoscuți. Din spusele lui Mihai Ghimpu, Vlad Filat pe lângă el este un „morcov”, iar reieșind din spusele lui Sergiu Mocanu, liderul PPDA nu este nimic mai mult decât „Prostul satului”, ambele porecle s-au legat de cei doi politicieni.

loading...

Comments are closed.