Alte știri

VIDEO // Îngrijorare la Iași după ce în păduri a apărut un nou prădător periculos

Pinterest LinkedIn Tumblr

În pădurile din judeţul Iaşi și-a făcut apariția un nou prădător, şacalul auriu, numit și „distrugătorul universal“, despre care specialiștii spun că poate distruge ecosistemele în care apare.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Apariția acestui animal de talie medie stârnește îngrijorare cu atât mai mult cu cât, în Iași, prădătorul său natural, lupul, a fost exterminat, potrivit Ziarul de Iași.

Un șacal auriu, specie care până acum era prezentă doar în Delta Dunării, a fost filmat într-o poiană dintr-o pădure din Iaşi. Prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, spune că semnele nu sunt de bun augur.

Profesorul explică faptul că încălzirea globală şi lipsa altor prădători din pădurile din Moldova au făcut posibilă această apariţie a şacalului auriu.

Şi-a extins arealul spre nord în ultimii 10-15 ani din Delta Dunării, singura zonă în ţară unde putea fi observat, fiind văzut în ultimii doi ani şi în Botoşani, în Vaslui, în Vrancea sau Galaţi. Este o specie invazivă care are o rată a înmulţirii foarte ridicată, iar în Iaşi este o prezenţă inedită: ne aşteptam să fie găsit, dar aceasta este, într-adevăr, prima înregistrare cu un şacal auriu“, a declarat pentru sursa citată prof.dr. Ion Constantin.

Specialistul explică faptul că şacalul este o specie care consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova.

Prădătorul său natural este lupul, dar lupul a dispărut din toate pădurile, mai puţin cele de munte, de măcar 50 de ani în judeţul Iaşi şi o parte dintre judeţele împrejurătoare.

Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană în zonă, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a mai spus specialistul.

Dacă se va răspândi, profesorul Ion Constantin avertizează că poate crea dezechilibre grave în ecosistemele naturale.

Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a conchis prof.dr. Ion Constantin.

Șacal auriu (Canis aureus) filmat în Codrii Iașilor!

Șacalul auriu (Canis aureus) a mai fost semnalat în județul nostru, dar nu au existat materiale atât de certe care să îi confirme prezența. Aici vă prezentam o filmare foarte bună surprinsă, cu multă răbdare, de Ben Brucker și postată în premieră pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm. Șacalul a fost semnalat prima dată la noi în Dobrogea în 1929, apoi în alte zone sudice. A avansat, încet, spre nord, și a fost considerat în general invaziv. Fiind un animal oportunist care poate fi atât solitar cât și de haită, face o concurență puternică vulpilor, și poate avea un impact dezastruos asupra speciilor pe care le pradă, inclusiv căprioare și iepuri. Dușman natural al șacalului este lupul (prădător, concurență), o prezență naturală la noi în județ acum 50-60 de ani dar acum exterminat din Codrii Iașilor. Exterminarea lupului a lăsat loc șacalului să se instaleze. Interesant, lupul a fost și el semnalat recent în trecere pe o cameră auto-declanșată a Direcției Silvice Iași într-o iarnă deosebit de rece, cel mai probabil după ce a trecut Prutul în căutarea hranei. Noi în locul șacalului am prefera nativul lup, o prezență discretă și temătoare de om în condiții normale, perfect integrată în ecositemele din zona noastră. Dar lumea e în schimbare, pădurea sub asediu din multe puncte de vedere, și nu știm dacă îl vom mai avea vreodată stabilit la noi în județ, în special cu astfel de oportuniști în preajmă. Dar cine știe? :)Video Ben Brucker, text editat de Mihai Diac folosind diverse informații de pe grupul nostru Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm, în special context despre prezența speciei în țară de la Dl. Petru Cazacu

Опубликовано Codrii Iașilor Понедельник, 18 мая 2020 г.

loading...

Comments are closed.