VIDEO // Interesul guvernărilor față de Aeroportul Chișinău este mare deoarece acolo se fac bani, spune Alexandru Tănase, el criticând ultima licitație

“Provincialism, care vine din sărăcie și lipsa economiei. Aeroportul în general este o telenovelă frumoasă”. Așa a calificat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, modul în care este organizată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la un post privat de televiziune, scrie alerta.md

Potrivit lui Tănase, fiecare putere care vine, pe lângă alte instituții, vrea să preia controlul asupra Aeroportului pentru că ”acolo poți face bani”.

”Vorbea cineva dintre politicieni care spunea că duty free-urile de la Aeroport generează în jur de 800 de milioane de lei profit și în sensul ăsta acești bani trebuie dați altora. Abordarea însă trebuie să fie alta. În alte țări businessul este tratat ca o sursă de acumulare a impozitelor și este o atitudine grijulie. Aici e altceva”, spune Tănase.

Fostul președinte al CC mai spune că și mult discutata taxă de 9 euro încasată de la fiecare bilet de călătorie nu rezolvă problema în sine.

”Acești 9 euro nu rezolvă nimic. Nu e acolo originea problemei. Dar este o cifră care ușor este digerată de oameni. Omului în fiecare zi i se spune că la Aeroport cineva face miliarde. Și omul crede că el din cauza aceasta trăiește prost. Face cineva, dar dacă tu ca Minister al Finanțelor știi că acolo se fac 800 de milioane de lei, trebuie să mai spui că o parte din acești bani tu o încasezi sub formă de taxă pe valoarea adăugată etc. Aceștia sunt bani care vin la bugetul de stat. Aceștia nu sunt bani pe care cineva îi scoate”, a adăugat Tănase.

Amintim că AIC organizează o licitație pentru transmiterea în locațiune a mai multor spații comerciale din incinta aerogării din Chișinău, iar singura companie care s-a înregistrat la concurs este Lagardere, o companie înregistrată într-un cămin din sectorul Buiucani al capitalei. În societate se vorbește că licitația este trucată, iar procesul ar fi gestionat de către Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii. Spînu a respins acuzațiile.

Termenul de înaintare a ofertelor în cadrul licitației a fost prelungit până la 15 aprilie 2024.

Total
0
Shares
Total
0
Share