Politică

(video) La data de 7 iunie, atât Igor Dodon, cât și Maia Sandu erau de acord că termenul Parlamentului expiră anume în acea zi

Pinterest LinkedIn Tumblr

De câteva zile, avem interpretări diferite a termenului de 3 luni a Curții Constituționale. Dar nu a fost mereu la fel, la un moment dat, anume la data de 7 iunie, părerile erau la fel. Atât Maia Sandu, Igor Dodon, Curtea Constituțională, PDM, în acea zi erau conștienți și recunoșteau faptul că mai sunt câteva ore până la expirarea termenului valabil pentru crearea unei majorități parlamentare.

În ziua de 7 iunie, atunci când încă nimic nu prevestea criza politică în care ne aflăm acum, politicienii acceptau deciziile Curții Constituționale și împreună credeau că parlamentul va fi dizolvat chiar la ora 24.00 și se vor îndrepta frumos spre alegerile anticipate. Despre acest lucru a anunțat și Igor Dodon cu zâmbetul pe buze și Maia Sandu, în toiul nopții, pe băncile parlamentului.

În jurul orei 18.00, după ședința consiliului politic al PSRM, Igor Dodon, cu zâmbetul pe buze anunță că până la dizolvarea Parlamentului mai sunt câteva ore, iar ce ține de discuțiile cu blocul ACUM. „Am avut și astăzi discuții cu ei, dacă vor mai fi? Nu știu dacă mai este timp. Cel mai probabil se va merge la alegeri anticipate. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele ore.

Nici la adresa Curții Constituționale, la acea oră, Igor Dodon nu avea pretenții. Spunând că nu poate să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului, fără ca Curtea Constituțională să se expună.

Nici Maia Sandu nu știa ce va fi mâine și rămânând în așteptarea socialiștilor până târziu, într-un live pe Facebook a declarat că a văzut decizia Curții Constituționale și e nevoie de respectat legea. Totuși ea s-a arătat optimistă, că mai este timp, invitând fracțiunea Partidului Socialiștilor la ședința nocturnă.

A doua zi, părerile lor s-au schimbat dramatic, aceștia au decis că e timpul să înceapă să interpreteze calendarul, pentru a găsi o soluție în a vota acest guvern, pe care Curtea Constituțională în consideră nelegitim. De menționat este faptul, că în seara de 7 iunie, Natalia Morari, în emisiunea sa a spus că la sediul socialiștilor a venit un apel de la viceprim-ministrul Rusiei, Dmitrii Kozak. Un apel care a fost unul decisiv, care a decis practic majoritatea parlamentară și formarea coaliției de guvernare.

loading...

Comments are closed.