Politică

VIDEO // Mai mulți locuitori din Bălți au protestat împotriva tentativei lui Renato Usatîi de rusificare totală a municipiului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mai mulți locuitori din Bălți au protestat astăzi față de acțiunile autorităților locale, și anume împotriva rusificării totale a municipiului. Protestul a fost organizat la inițiativa lui Burlacu Sergiu, lider PUN, informează Telegraph.md

Citește și: SPPS: Numărul de bodyguarzi care o păzesc pe Maia Sandu este ”secret de stat”, iar cheltuielile pentru transport nu pot fi publicate

Burlacu a anunțat ieri că Renato Usatîi și apropiații săi din Primăria Bălți au elaborat un alt Regulament pentru activitatea Consiliului municipal, iar în acesta s-ar fi indicat în mod expres că una din limbile de lucru ale instituției este limba rusă.

”Astăzi, așa-numita majoritate, condusă de Usatîi, dar și funcționarii publici din cadrul Primăriei municipiului Bălți, încearcă să insiste pe un Regulament care să legalizeze limba rusă drept limbă oficială de lucru a Consiliului municipal Bălți”, a declarat Burlacu.

”Ăștia modifică Regulamentul, astfel încât să includă o sintagmă, precum că limbile de lucru ale consiliului, ale comisiilor consultative de specialitate și ale anunțurilor oficiale sunt limba rusă și moldovenească”, a mai spus Burlacu.

Protestatarii au cerut astăzi respectarea drepturilor lor cetățenești, iar administrația publică locală să nu-i oblige să vorbească într-o limbă străină.

Prezent la protestul de astăzi, Straciuc Nelu, liderul PACE din Bălți, a spus că acțiunea lui Renato Usatîi și a oamenilor săi este tipică.

Menționăm că Nicolai Grigorișin, viceprimarul de Bălți, a fost huiduit de mulțime în timp ce acestea se îndrepta rapid spre mașina sa de serviciu.

Amintim că prin hotărârea de ieri a CC a fost anulat statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

loading...

Comments are closed.