(video) Maia Sandu a mințit în legătură cu închiderea magazinelor lui Șor?

Deși Premierul Maia Sandu a promis în repetate rânduri că v-a sista activitatea magazinelor Duty-Free, acestea continuă să activeze în regim normal.

Într-un reportaj realizat de către Mold Street, se relatează detaliat cum va continua activitatea magazinelor Duty-Free. Astfel de magazine funcționează în Aeroportul Interanțional Chișinău și la câteva puncte de trecerea frontierei și sunt deținute de companiile Dufremol și DFM, care făceau parte din imperiul lui Ilan Șor și erau implicate direct sau indirect și în frauda bancară. În perioada aprilie-iunie și-au schimbat proprietarii, însă Procuratura a anunțat că dețin probe că beneficiarul final a rămas Ilan Șor.
După cum menționează Mold Street, promisiunile de a închide magazinele duty-free au fost dure și repetative, însă – spre bucuria celor care traversează hotarul Republicii Moldova și profunda nemulțumire a Curții de Conturi – aceste unități comerciale vor rămâne active încă o perioadă lungă.

Amintim că potrivit informațiilor prezentate de către Serviciul de Informații și Securitate, până la 75 la sută din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty-free „sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”. Mai mult, anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – România, băuturi alcoolice – Ucraina), constată guvernul. Astfel, se constată în aviz, bugetul ratează anual încasări de până la 140 milioane de lei.

Datele vamale arată că în ultimii 5 ani au fost realizate importuri în regim duty-free în valoare de 2,8 miliarde lei, dintre care mărfuri de circa 450 milioane de lei au fost introduse în Republica Moldova prin magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare, fără achitarea drepturilor de import.

Total
0
Shares
Total
0
Share