Politic

VIDEO // Mesajul Maiei Sandu cu referire la refugiații din Ucraina

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mesajul președintelui Maia Sandu cu referire la refugiații din Ucraina

Stimați cetățeni,
În ultimele două zile, pe rețelele sociale sunt distribuite mesaje și videouri care prezintă neînțelegeri sau situații de conflict cu implicarea refugiaților din Ucraina.

Atestăm un efort concertat, organizat, de divizare a societății pe tema refugiaților. Acest lucru este inacceptabil și trebuie oprit. Instituțiile statului analizează această campanie și vor interveni pentru a o opri.

Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră. Oamenii sunt speriați și nervoși – și cetățenii moldoveni, pomeniți cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales refugiații sosiți din țara vecină, ajunși pe drumuri fugind din calea bombelor.

În aceste condiții, este important să nu generalizăm incidente izolate sau unele situații de conflict, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele. Să reținem: oamenii sunt diferiți, ei reacționează diferit la stres.

Știți bine: nu există pădure fără uscături. Să nu mai distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură și contribuie la încordarea atmosferei în țară. Acum tensionarea atmosferei nu va face bine nimănui, ea nu contribuie la restabilirea liniștii în societate. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alții. Iar, la nevoie, poliția va interveni oricând pentru a soluționa neînțelegerile apărute.

În același timp, atenționez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși în scopuri politice. Exploatarea și manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată conform legii.

Moldova e o țară liberă, fiecare poate decide singur cum să-și organizeze activitatea publică, dar nimeni nu poate incita la ură și violențe în numele libertății de exprimare. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică.

Dragi cetățeni,
Numărul de oameni care intră în țara noastră este mare. E adevărat – noi nu am fost pregătiți pentru un asemenea flux de oameni. Nicio țară din lume, oricât de prosperă sau organizată, nu este pregătită de așa ceva.

Și totuși am reușit: ne-am mobilizat foarte bine, am pus mână de la mână și le-am oferit casă și masă celor refugiați în Moldova. Vă mulțumesc pentru solidaritatea și mărinimia voastră. Ați arătat lumii întregi că puterea noastră este în omenie.

loading...

Comments are closed.