(video) Mihail Gofman povestește despre furtul miliardului: Vlad Plahotniuc nu a avut nici un rol în jaful secolului

mihail gofman, furtul miliardului, cna, gofman interviu., zeppelin interviu, platon miliard, shor miliard, plahotniuc miliard, cine a furat miliardul, raport kroll, unde-i miliardul, natalia morari miliard

Ieri a fost publicat un amplu interviu cu Mihail Gofman realizat de către proiectul de investigații Zeppelin Investigation. Fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman a destăinuit în cadrul interviului despre persoanele care de fapt au fost implicate în furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova.

Conform fostului angajat al CNA, principalele figuri pe tabla de șah al furtului miliardului s-au aflat așa persoane cunoscute ca Vlad Filat, Veaceslav Platon, Ilan Șor și Grigore Gacichevici. Gofman povestește că s-a încercat inclusiv implicarea lui în acest proces, din 2013 se cunoștea despre acest lucru dar se încercat mușamalizarea acestui caz prin ascunderea documentelor care arătau despre problemele bancare din Republica Moldova. În 2014, s-a încercat o revoluție în Republica Moldova, adică stagnarea vectorului european prin banii moldovenilor, acest lucru s-a încercat prin devalizarea sistemului bancar.

” Pentru ce să cotropești R. Moldova dacă poți să îi distrugi sistemul bancar și de aici merge totul, a avut un efect domino la nivel politic, economic și social. Mă repet deja nu știu de câte ori, a fost o diversiune contra R. Moldova, s-a încercat distorsionarea și schimbarea vectorului european.” a spus Gofman în interviul său.

Fostul șef – adjunct de la prevenirea și combaterea spălării banilor spune că spălarea banilor și furtul miliardului a fost un punct din strategia războiului hibrid al serviciilor secrete rusești. În opinia lui Gofman, târziu autoritățile moldovenești au înțeles că trebuie să se păzească de factorii externi, mai ales de cei care sunt finanțați din miliard și din laudromat. În opinia acestuia, toate scandalurile mediatice care au avut loc din 2016 până în prezent sunt o reglare de conturi între persoanele influente în stat atunci când a avut loc furtul miliardului, Veaceslav Platon, Grigore Gacichevici, Vlad Filat, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Gofman povestește că Vlad Plahotniuc nu a avut nici un rol în jaful secolului. Acesta cunoștea despre spălările de bani și monitoriza acest lucru. Nu se putea implica direct din simplul motiv că Banca de Economii era controlată de către Vlad Filat. Abia în 2016, când Plahotniuc a obținut puterea, acesta a reușit să dezmembreze duetul Filat Platon. Ceea ce a urmat după, se cunoaște, cei doi au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Interviul integral îl puteți citi AICI.

Total
0
Shares
Total
0
Share