VIDEO // Ministrul Afacerilor Externe al României: ”Deschiderea negocierilor de aderare este o prioritate pentru acțiunea României la nivelul UE”

Republica Moldova a obținut realizări „remarcabile” în procesul de integrare europeană cu presiuni hibride fără precedent și relația României cu Republica Moldova este o prioritate pentru autoritățile de la București, a declarat ministrul Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu, la reuniunea ambasadorilor de la Chișinău într-o intervenție video, scrie Radiomoldova.md

Oficialul român a dat asigurări că deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE este o prioritate pentru acțiunea României la nivelul UE.

„Relația politică și diplomatică dintre București și Chișinău este o prioritate de prim-rang a politicii externe a României, fiind una cu totul specială, cu legături profunde de limbă, istorie, cultură și spiritualitate. În aceste vremuri dificile, cu un război nemilos și crunt la frontierele noastre, cu consecințe pe multiple planuri, România este și va fi alături de Republica Moldova în orice condiții: la bine, dar mai ales la greu. Vom continua să facem tot ce putem pentru a vedea o Republică Moldova suverană, integră teritorial, o Republică Moldova puternică și membră a UE”, a declarat ministrul de Externe a României, Luminița Odobescu, la reuniunea ambasadorilor de la Chișinău.

Ministrul afacerilor externe de la București a remarcat rezultatele obținute de Republica Moldova în procesul de integrare europeană, afirmând că „așteptările sunt mari” și că rezultatele vor fi „pe măsură”.

România va acționa la nivelul UE pentru a promova decizia de deschidere a negocierilor de aderare a Republicii Moldova.

„Ați obținut rezultate remarcabile care vor jalona istoria traseului Republicii Moldova către UE, și aceasta în condiții de dificultate extremă, cu presiuni hibride fără precedent la adresa Chișinăului și în situația în care Republica Moldova este statul cel mai afectat în războiul purtat de Rusia în Ucraina. (…) Obținerea anul acesta a deciziei UE de deschidere a negocierilor de aderare este un obiectiv central pentru Dvs., este însă deopotrivă o prioritate și pentru acțiunea României la nivelul UE. Rolul Dvs. ca diplomați este unul esențial așteptările de la Dvs. sunt mari, dar rezultatele vor fi pe măsură. Aveți în MAE de la București prieteni veritabili la care puteți oricând apela, pe deplin angajați în susținerea obiectivelor de politică externă de reformă și dezvoltare a Republicii Moldova”, a declarat Odobescu.

Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova acreditați peste hotare a fost deschisă de președinta Maia Sandu, care a subliniat că România este o voce importantă în UE pentru promovarea integrării europene a Republicii Moldova. Totodată, șefa statului a ținut să menționeze că Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru Republica Moldova.

La reuniune au participat 40 de șefi ai misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova acreditate în străinătate.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a menționat că au fost trasate obiective pe patru direcții prioritare: Dezvoltare europeană, Dialog cu partenerii de dezvoltare, Diaspora și Diplomația economică.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share