(video) Ministrul Maiei Sandu sare în apărarea președintelui: Discursul lui Dodon de la ONU nu a dăunat imaginii țării

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicolae Popescu, neagă că discursul preşedintelui Igor Dodon la ONU ar fi adus vreo daună substanţială R. Moldova, chiar dacă nu a conţinut o cerere expresă de retragere a trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Ministerul de externe a trimis preşedinţiei nişte teze directorii. Preşedinţia a scris propriul discurs. După aceea şi ministerul de externe, şi prim-ministrul şi-au declarat deschis diferenţele pe care le aveau faţă de acel discurs”, a recunoscut totuşi Popescu într-un interviu la Europa Liberă.

Şeful diplomaţiei moldovene a numit totuşi chestiunea transnistreană printre punctele care „ar putea arunca în aer” fragila construcţie politică de la Chişinău, de aceea a optat pentru amânarea oricăror iniţiative „inovative” de soluţionare rapidă a conflictului, până se avansează în lupta cu corupţia şi reforma justiţiei.

Nu poţi construi două case în paralel”, a explicat Popescu.

Referindu-se în acelaşi interviu la „formula Steinmeier” după care ar putea fi organizate alegeri în zona de conflict din Ucraina şi care a stârnit deja mari controverse şi proteste în statul vecin, Popescu a declarat că aceasta nu-i este deocamdată pe deplin clară, mai ales în ce măsură va asigura o integrare ulterioară a regiunilor de conflict în spaţiul legal ucrainean.

Înainte de a ne trezi cu mii de protestatari în stradă, ca în Ucraina, e necesar ca orice iniţiativă pe chestiunea transnistreană să fie de comun acord”, a adăugat Popescu, având în vedere un proiect de declaraţie, pregătit de biroul de reintegrare de la Chişinău şi scurs în presă înainte de recenta rundă de negocieri în formatul 5+2, dar respinsă de executivul Maiei Sandu.

Nu s-a înscris în parametrii consensului politic din coaliţie”, a mai explicat ministrul Nicolae Popescu, în interviul pentru Europa Liberă.

Total
0
Shares
Total
0
Share