Externe

VIDEO // Momentul în care a avut loc schimbul de prizonieri dintre Ucraina și separatiștii pro-ruși din regiunea Donbass

Pinterest LinkedIn Tumblr

În premieră, după doi ani, Kievul și autoproclamatele republici Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au efectuat azi un schimb de prizonieri. Potrivit presei ucrainene, dar și ruse, în urma schimbului, în Ucraina au revenit 81 de persoane, iar în regiunile separatiste 139 de persoane.

Ombudsmanul ucrainean Lyudmila Denisova: „Conform datelor preliminare, 80 dintre copiii noștri au fost eliberați astăzi, dar numărul de persoane se poate schimba.”

Potrivit Realitatea.md, schimbul de prizonieri a avut loc în punctul de control „Maiorskoe” din regiunea Lugansk.

Prizonierii mulțumesc lui Zelensky pentru ajutor pentru întoarcere:

Îl credem pe președintele nostru și îl vom urmări până la capăt.”

Potrivit „Gromadske”, autoritățile ucrainene au transmis republicilor autoproclamate foști militari ai „Berkut” învinuiți de omorul protestatarilor în piața Maidan din Kiev.

În ajun, Curtea de Apel din Kiev a eliberat trei foști militari ai „Berkut” învinuiți de implicarea în omorul a 48 de demonstranți în cadrul evenimentelor din Kiev care au avut loc pe 20 februarie 2014. Alți doi foști militari au fost eliberați din arestul la domiciliu.

Ultima dată, un schimb de persoane reținute și condamnate între Kiev și Donbass a avut loc în decembrie 2017. Atunci Kievul a transmis în estul țării 273 de persoane, iar de acolo au revenit 73 de deținuți.

Acordul cu privire la noua rundă de schimb de deținuți a fost atins pe 9 decembrie în cadrul formatului „Normandia” care a avut loc la Paris. Conform declarației de totalizare a liderilor Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței este vorba de un schimb „al tuturor pentru toți”.

loading...

Comments are closed.