VIDEO // Născut în Moldova: Dezvoltatorul echipamentului pentru aselenizare și simulație de zbor pentru Boeing 707

Robert Frimcis, moldoveni celebri, născut la Bălți, Moldova, Succes, moldovean, aselenizare, Appolo,
 
În 2019, celebrul inginer spațial basarabean Robert Frimtsis împlinește 89 de ani, dintre care 59 de ani îi locuiește în Statele Unite.

Robert Frimcis s-a născut la Bălți într-o familie de evrei la 1 septembrie 1930.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, familia Frimcis, fugind de naziști, a fugit în Tadjikistan, tatăl lui Robert a fost rănit în bătălia de la Stalingrad. După război, întorcându-se la Bălți, au găsit un oraș distrus în proporție de 70%, nu a existat nicio urmă a casei lor, toate rudele care au refuzat evacuarea în Asia Centrală au murit. Tatăl lui Frimcis decide să-și ducă familia în străinătate și, folosind documente false, ajung în Italia prin România și Ungaria, unde solicită viza americană.

Familia Frimcis va petrece trei ani în tabăra de refugiați.

În timp ce se afla într-o tabără de cazare temporară, tânărul Robert pasionat de inginerie, din plictiseală termină un curs, apoi altul, după care intră la Facultatea de Inginerie din Geneva ca student străin. În timp ce studiază, părinții lui obțin o viză americană și pleacă, Robert își termină educația și apoi pleacă în SUA.

Robert ajunge în America în 1950, în 1956 a primit o diplomă de licență de la New York City College, iar în 1960, un master în inginerie electrică de la Universitatea Columbia.

În calitate de inginer talentat, Robert este implicat în dezvoltarea simulatoarelor de zbor pentru aeronavele Boeing 707 și DouglasDC7 din Divizia Electronică a Curtiss-Wright.

Apoi se ocupă de proiectarea sistemului pentru simulatorul de control radio a alarmei de incendiu pe avionul de luptă F101B.

Mai târziu, la General Dynamics, Astronautics (GDA) din San Diego, conduce cercetările „Lunar Vehicle Gudiance Study”.

În 1962, la North American Aviation, a devenit manager de proiect pentru Apollo Mission Simulator (AMS), un dispozitiv conceput pentru a antrena astronauții să zboare pe lună și colaborează cu Neil Armstrong.

Robert Frimcis a condus o serie de proiecte legate de misiunea Apollo.

În 1966, la Hughes Aircraft Company (HAC) din El Segundo, California, Robert a devenit asistent manager al departamentului de analiză a căilor Surveyor, a condus experimentul «Liftoff and Translation» și a lucrat la probleme legate de aselenizare.

În 1984, Frimcis și soția sa, inginer mecanic, au fondat în Torrance, California, RFA Associates Inc., o companie de dezvoltare software, semnând contracte cu companii aerospațiale importante, cum ar fi TRW, Hughes, Rockwell și Northrop.

În 2009, Robert Frimcis a publicat o carte biografică despre viața sa, pe care a numit-o „De la Tadjikistan spre Lună”.

Declarația video a lui Robert este disponibilă online pentru studenți, unde spune povestea vieții sale, cu detalii despre copilăria petrecută la Bălți.

Total
0
Shares
Total
0
Share