Actual

VIDEO // Nicu Popescu: ”Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, avem nevoie urgent de ajutor”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat într-un interviu pentru Agerpres, că Republica Moldova este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, motiv pentru care necesită ajutor și finanțare. Potrivit vicepremierului, în contextul conflictului ruso-ucrainean, Guvernul se pregătește pentru întreg spectru de scenarii.

Întrebat dacă este afectată Republica Moldova de restricțiile impuse de autoritățile internaționale Rusiei, Nicu Popescu a declarat că la această etapă nu a fost evaluat impactul acestor restricții.

Pentru noi este foarte important ca războiul din Ucraina să se termine, este foarte important ca guvernabilitatea, stabilitatea şi democraţia în Ucraina să prevaleze şi, în acest sens, speranţa noastră, şi spunem acest lucru ferm, este că noi sprijinim o soluţie diplomatică cât mai rapidă şi o încetare a acestui război”.

Dacă este sau nu pregătită Republica Moldova să facă față unui eventual atac al Rusiei, ministrul de Externe a precizat că Republica Moldova se pregătețte pentru orice scenariu.

Am făcut acest lucru de mai multe luni. În acelaşi timp, Republica Moldova este un stat neutru şi nu există absolut niciun motiv pentru a atrage Republica Moldova în această degradare a situaţiei regionale”.

Cu toate acestea, ministrul de Externe a reiterat faptul că Republica Moldova are nevoie urgentă de ajutor, ținând cont că țara noastră are cea mai înaltă rată de refugiați pe cap de locuitor, raportat la populaţia ţări.

Încercăm să explicăm acest lucru partenerilor europeni, astfel încât ei să înţeleagă cât de urgentă şi gravă este situaţia din Republica Moldova. În acelaşi timp, Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei, atunci când ne uităm la aspectele economice, capacitatea de rezilienţă…Avem nevoie urgent de continuarea ajutorului umanitar oferit refugiaţilor, dar avem nevoie şi de fonduri pentru a continua să ajutăm cetăţenii noştri, să limităm impactul negativ major al acestui război asupra economiei noastre, asupra societăţii noastre, asupra preţurilor la resursele energetice”.

loading...

Comments are closed.