(Video) O grupare specializată în fabricarea cardurilor false a fost destructurată de polițiștii moldoveni

guvernul filip, pdm, O grupare specializată în fabricarea cardurilor bancare false, a fost destructurată de polițiștii moldoveni, igp alexandru pinzari, republica moldova sistem bancar, bnm sergiu cioclea

Ofițerii Direcției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu angajații DP mun. Chișinău sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au deconspirat o grupare specializată în fabricarea și punerea în circulație a cardurilor și a altor instrumente de plată false. 

Acţiunile de urmărire penală au loc în cadrul unei cauze penale, ce ține de fabricarea sau punerea în circulație a cardurilor sau a altor instrumente de plată false, săvârșite în proporții deosebit de mari. Grupul de urmărire penală a documentat activitatea infracţională a suspecților, începând cu  anul 2017 până în prezent.

În urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că, organizatorul grupării, un bărbat de 33 de ani, locuitor al municipiului Chișinău,  își desfășura activitatea infracțională într-un apartament din capitală. Cu ajutorul unui utilaj sofisticat de ultimă generație, suspectul clona cardurile bancare, inclusiv PIN-codurile și prin diferite modalități ilegale primea din afara țării, preponderent țările UE, informație de pe cardurile persoanelor fizice care dețin conturi bancare cu mijloace bănești de proporții. Ulterior, informația era imprimată sau stocată pe alte benzi (clonuri), iar prin diferite scheme frauduloase sustrăgeau bani de pe conturile persoanelor terțe.

În activitatea dată, ultimul a atras și alte persoane, repartizând roluri pentru fiecare în parte. Ca urmare, la începutul lunii octombrie 2018, ofițerii din grupul de urmărire penală au descins la domiciliile suspecților și locațiile identificate care le-ar fi folosit în activitatea criminală, fiind efectuate 25 percheziții.

În rezultatul acțiunilor demarate, a fost depistat apartamentul în care era instalat   utilaj special care permite copierea datelor de pe cardurile bancare, utilaj întrebuințat la confecționarea cardurilor bancare false, skimmere, alte mijloace tehnice confecționate artizanal în scopul extragerii datelor de pe cardurile bancare. Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate sume de bani, de peste 23000 euro, 950 dolari SUA și 13000 lei.  

Au fost reținute 5 persoane, inclusiv organizatorul, fiindu-le ulterior aplicată măsura preventivă, sub formă de arest pe un termen de 30 zile. În vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune, au fost ridicate mijloace de transport ale figuranților, obținute pe cale infracțională și folosite la săvârșirea faptelor ilegale.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor persoanelor vinovate în comiterea infracțiunii date, precum și stabilirea persoanelor din comunitatea europeană complici la infracțiunea dată. Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia  riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share