Alte știri

VIDEO // Octavian Țîcu a organizat primul protest împotriva PAS și a Guvernului Maiei Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Duminică, 27 septembrie curent, Partidul Unității Naționale al lui Octavian Țîcu a organizat primul protest împotriva PAS și a Guvernului Maiei Sandu, iar în acest context a fost emisă și o declarație de presă.

Potrivit PUN, ”Republica Moldova devine tot mai mult o republică a verișoarelor, cumetrelor și concursurilor trucate, care au ca scop instituirea unei guvernări totale PAS. Ținem să amintim că PUN a avut o contribuție importantă atât la alegerea președintei Maiei Sandu, cât și la dizolvarea Parlamentului Dodon-Șor, acțiuni care au avut ca scop înlăturarea regimului oligarhic Plahotniuc – Dodon – Șor și deschiderea unei perspective clare de realizare a unui stat de drept, bazat pe supremația legii, meritocrație și respectarea drepturilor omului.
De la victoria PAS în alegerile din 11 iulie 2021 asistăm la construcția unui stat-partid, așa cum s-a mai întâmplat permanent în cei treizeci de ani de independență, când un clan de neamuri și cumetri, înlocuia altul. Așa a fost în perioada lui Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat, Plahotniuc, Dodon și actualmente sub guvernarea Maia Sandu-PAS.

PUN atestă câteva aspecte îngrijorătoare în evoluția RM spre constituirea statului – partid PAS:

1. Numirea în funcțiile publice și de stat a rudelor, prietenilor și membrilor de partid PAS apropiați anturajului Președintei Maia Sandu;
2. Lipsa de transparență în organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice și de stat. Lipsa dezbaterilor publice în vederea candidaturilor propuse pentru ocuparea funcțiilor în stat;
3. „Îngălbenirea” arcului de putere de la Chișinău prin numirea funcționarilor și câștigarea concursurilor la funcțiile publice prioritar de către oamenii afiliați partidului de guvernământ.

Toate aceste acțiuni au generat „nebunia galbenă”, prin care funcționari publici, primari și alți reprezentați ai puterii și guvernării aderă sau sunt obligați să adere la PAS pentru a putea avea o funcție în stat.

PUN condamnă numirile în funcțiile publice pe criterii de partid. Profesionalismul și capacitățile persoanelor angajate în concursurile pentru ocuparea funcțiilor în stat nu pot fi înlocuite cu loialitatea și calitatea de membru de partid, care devin unicele criterii de selecție. Numirile de la MAEIE, MAI, alegerea conducerii CEC și a Avocatului Poporului, pun o pată de credibilitate și integritate asupra guvernării PAS, care alunecă tot mai mult spre instaurarea unei republici a cumetrismului.

PUN atrage atenția cetățenilor R. Moldova, ambasadelor și organizațiilor internaționale că cumetrismul, trucarea concursurilor și numirea funcționarilor publici și de stat exclusiv după criteriile de partid este o formă a corupției, împotriva căreia s-a ridicat Maia Sandu și PAS în campania electorală.

PUN cere PAS-ului revenirea la principiile enunțate în campanii, organizarea unor concursuri transparente și corecte, numirea în funcții a persoanelor care au demonstrat profesionalism și competențe, fapt ce urmează să asigure un echilibru în guvernarea statului între putere, opoziție și societatea civilă.”

loading...

Comments are closed.