Alte știri

VIDEO // PACE cere Curții de Apel să oblige CEC să deschidă 220 de secții de vot în diasporă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, aflat într-un turneu european pentru întâlniri cu diaspora, s-a convins personal că numărul moldovenilor care vor să meargă la vot este cu mult mai mare decât cei 105 mii de cetățeni, care s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC. Ținând cont de aceste argumente, Partidul Politic PACE cere ca pentru diasporă să fie deschise220 de secții de votare, ceea ce va permite cetățenilor aflați peste hotare să-și exercite dreptul constituțional la vot.

În urma întâlnirilor lui Gheorghe Cavcaliuc cu diaspora din Germania, Italia și Franța, acesta spune că oamenii de acolo i-au cerut personal să intervină.

În acest sens, Partidul Politic PACE a cerut Curții de Apel să anuleze decizia Comisiei Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de vot peste hotare. De asemenea, formațiunea solicită instanței să oblige Comisia să constituie în străinătate 220 de secțiuni de votare, care să fie amplasate prioritar în regiuni în care numărul cetățenilor moldoveni să fie mare.

Despre aceasta a anunțat Secretarul General PACE, Nadejda Tatarciuc, într-un briefing de presă organizat astăzi în fața Curții de Apel Chișinău.

Nadejda Tatarciuc a declarat că la stabilirea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotare, Comisia Electorală Centrală a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Mai mult, potrivit ei, decizia CEC este motivată politic și are drept scop avantajarea Blocului Electoral al Socialiștilor și Comuniștilor.

„Analiza procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale a arătat că în multe dintre secții numărul doritorilor de a-și exprima dreptul constituțional a fost într-atât de mare, încât s-au format cozi, iar cetățenii moldoveni au fost nevoiți să aștepte 4-5 ore ca să voteze. În turul doi al scrutinului, în peste 30 de secții au votat mai mult de 3000 de cetățeni, iar în peste 10 secții – mai mult de 4500 de cetățeni. În 11 secții, buletinele de vot s-au epuizat – în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie”, a mai spus Nadejda Tatarciuc.

Amintim că Cavcaliuc i-a acuzat în repetate rânduri pe PAS și DA că fiind la putere, au putut, dar nu au implementat votul electronic. Potrivit liderului PACE, făcând odată un pas concret și introducând votul electronic, Moldova ar economisi zeci de milioane de lei din bugetul de stat.

loading...

Comments are closed.