VIDEO // Partidul “ȘANSĂ” propune un nou model de dezvoltare a Republicii Moldova – libertarismul

Alexei Lungu, președintele Partidului ȘANSĂ

“Puterea trebuie să răspundă în fața legii pentru gestionarea ineficientă a statului și pentru incapacitatea de a soluționa problemele cetățenilor. Numai în asemenea mod poporul va avea posibilitatea să-și exercite puterea, așa cum garantează un stat democratic și Constituția țării, și să oblige conducerea țării, funcționarii să-și îndeplinească obligațiile asumate”. Anume o asemenea abordare nouă a relațiilor dintre cetățeni și clasa politică propune partidul „ȘANSĂ”. Despre aceasta a declarat președintele noii formațiuni politice, Alexei Lungu.

„Cetățenii se confruntă cu diverse probleme, care au o rădăcină comună – incompetența Guvernului. În decurs de 30 de ani, s-au perindat multe guvernări, dar problemele cum au fost, așa au și rămas”, a spus Alexei Lungu.

Pentru a preveni accederea la guvernare a unei clase politice incompetente și neprofesioniste, partidul „ȘANSĂ” propune ca poporul să aibă libertatea de a penaliza clasa politică pentru ineficiență.

“Americanii au numit această abordare libertarism, o doctrină politică care, în esența ei, înseamnă libertatea cetățeanului, adică a noastră, a oamenilor simpli, față de ineficiența statului. Ce se întâmplă în prezent? Un ministru neprofesionist înseamnă drumuri rele, condiții precare în școli și pensie mică. În schimb, ne propun taxe și notații despre cum trebuie să trăim și să gândim”, a explicat Alexei Lungu.

Partidul „ȘANSĂ” propune o abordare nouă și radicală cu privire la soluționarea problemelor social – economice, care va permite de a lupta împotriva corupției, de a îmbunătăți calitatea educației și de a pune bazele unei politici interne și externe stabile.

“Impozitele trebuie reduse și administrate de autoritățile locale, care cunosc cel mai bine necesitățile cetățenilor. De asemenea, este necesar de a implica în realizarea proiectelor de infrastructură businessul privat. Calitatea educației poate fi îmbunătățită doar prin încurajarea concurenței și libertății părinților de a-și alege școala potrivită pentru copiii lor.

Totodată, este imperios de a institui fonduri private de pensii – singura posibilitate de a majora pensiile. Fondul de pensii de stat este un instrument prin care banii poporului sunt grosolan furați. Iar decizia cu privire la parcursul extern al țării trebuie să o ia exclusiv poporul, prin referendum”, a subliniat Alexei Lungu.

Liderul Partidului „ȘANSĂ” a amintit că rolul statului este de a gestiona eficient problemele sociale și economice și să dezvolte țara. Cetățenii sunt singurii care au dreptul să decidă cum să trăiască, ce să sărbătorească și în ce limbă să vorbească.

„Statul nu este nici biserică și nici părinte. Puterea nu trebuie să ne spună ce este bine și ce este rău. Noi singuri putem să determinăm valorile noastre! De 30 de ani suntem hrăniți cu iluzia libertății. Libertatea nu înseamnă doar posibilitatea de a ne alege conducerea o dată în patru ani. Dar și gânduri, cuvinte, acțiuni astăzi și acum. Cea mai mare prostie – să acționăm la fel, și să ne așteptăm la un rezultat mai bun. Haideți să nu repetăm greșelile trecutului”, a concluzionat Alexei Lungu.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share